Dziś chciałabym Wam zaproponować pyszny schab z gruszką z dodatkiem mojej ukochanej gorgonzoli Przepis znalazłam u Kasi. Taki pyszny obiad można wyczarować w zaledwie pół godziny :) Zastanawiałam się też nad zastąpieniem śmietany kremówki serkiem mascarpone, ale jeszcze tej wersji nie wypróbowała :) Polecam :)
Składniki:
- 4 plastry schabu
- 3/4 szkl śmietany kremówki
- 100g gorgonzoli (opcjonalnie rokpol)
- 2 ząbki czosnku
- 2 dojrzałe gruszki
- świeżo zmielony pieprz, sól
- 1/3 łyżeczki majeranku
- olej do smażenia
Schab leciutko rozbić. Doprawić solą i pieprzem i obsmażyć z obydwu stron na rozgrzanym oleju. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać: śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Plastry schabu ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem śmietanowym. Gruszki umyć i wydrążyć środek. Pokroić na grube plastry. Na każdym kawałku schabu ułożyc plaster gruszki. Wierzch posypać pokruszoną gorgonzolą lub rokpolem. Oprószyć majerankiem i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez pk 25 minut.
Smacznego :)
bardzo apetycznie wygląda, może ja też się skuszę na taki?
OdpowiedzUsuńtakie danie to na pewno smakuje wysmienicie:)
OdpowiedzUsuńPotrawę możesz dodać do konkursu Wino i sery! baw się z nami- będzie nas więcej:-))
OdpowiedzUsuńgenialny!
OdpowiedzUsuńjeju, takie danie... pokochałam ten Twój schab.
od pierwszego wejrzenia!
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
muszę kiedys wyprobować takie połaczenie. super.
OdpowiedzUsuńMniam, rewelacyjnie wygląda! Muszę kiedys tego skosztowac, koniecznie.
OdpowiedzUsuńPychotkowo:)