Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


30 października 2015

Królik duszony z szałwią i rozmarynem w białym winie



Dzisiaj zapraszam Was na przepysznego królika. Z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy,  nawet początkujący kucharz-amator :) Jedyne czego potrzebujecie , to tylko świeżych ziół i dobrego białego wina. Przepis znalazłam w książce "Kocham Toskanię" Giulie Scarpaleggia. Powiem Wam, że do tej pory nie często zdarzało mi się go jeść. Delikatne, idealnie mięciuteńkie mięso... bardzo, bardzo nam smakowało i bardzo Wam polecam.

Składniki:
1 tuszka królika (ok.1200-1300g)
1 cytryna
oliwa
świeży rozmaryn
świeża szałwia
1/2 szkl. białego wina półwytrawnego
sól
pieprz


Królika dokładnie umyć i pokroić na kawałki. Do miski wlać wodę i wycisnąć do niej sok z cytryny. Królik powinien być cały zanurzony przez ok. 10 minut.
Do rondla lub garnka wlać oliwę. Nie żałować ;) Tak ok 1,5-2 cm Królika bez zbytniego odsączania z wody przełożyć do rondla z jeszcze zimną oliwą. Dodać posiekaną szałwię, rozmaryn oraz oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i dusić ok 25-30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odparować. Przysmażyć, zalać winem i znów chwilę odparować. Królik powinien być już gotowy, mięciuteńki i rozpływający się. Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego :)







Przy okazji chciałabym Was poinformować, że od początku października pojawiła się w sprzedaży nowa limitowana seria wody San Pellegrino - "Are You a real Foodie?”
Równocześnie z jej pojawieniem się na rynku stratuje kampania pod tym samym tytułem. Zachęca ona miłośników dobrego jedzenia do wspólnego gotowania i celebrowania sztuki kulinarnej.
San Pellegrino to marka o ponad stuletniej tradycji, która jest ambasadorem „live in Italian”. Promuje na całym świecie aspekty włoskiego życia czyli tradycję, pasje, miłość i dzielenie się tym co najlepsze przy stole.
 "Are You a real Foodie?” zaprasza do wspólnego gotowania i radości płynącej z jedzenia.
Limitowana seria dostępna jest w butelkach 1litrowych.

Oficjalnym partnerem akcji w Polsce jest sklep Smaki Południa

Zapraszam Was do odwiedzenia strony Real Foodie San Pellegrino
Znajdziecie tam wiele cudownych przepisów zarówno amatorów jak i profesjonalnych kucharzy z całego świata.
Zasiądźcie przy wspólnym stole i cieszcie się cudownym smakiem pysznego jedzenia i wody SanPellegrino.


28 października 2015

Buchty drożdżowe ze śliwkami



Cudownie delikatne ciasto drożdżowe - jedno z moich ulubionych :) Dzisiejsze buchty to siostrzana wersja już wcześniej prezentowanych (klik). Dzisiaj  konfiturę lub czekoladę postanowiłam zastąpić śliwkami których tak dużo o tej porze roku. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to bardzo gorąco Wam polecam :)


Składniki:
500g mąki pszennej tortowej
40g drożdży
50g cukru
250ml letniego mleka
40g rozpuszczonego wystudzonego masła
2 jajka lekko roztrzepane
1/2 łyżeczki soli

Składniki na kruszonkę:
1 łyżka mąki krupczatki
1 łyżka  mąki pszennej
1 łyżka masła
1 łyżka cukru

ponadto:
16-20 śliwek 
1 roztrzepane jajko

Składniki na kruszonkę bardzo dokładnie wyrobić
Drożdże i cukier wsypać do letniego mleka. Rozmieszać i odstawić na 5-10 min. Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać jajka i rozpuszczone drożdże. Dokładnie wyrobić. Na koniec dodać rozpuszczone masło i nadal wyrabiać. Ciasto ma być miękkie i elastyczne ale ładnie odchodzić od miski. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość). U mnie zajęło to ok 45 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnice i krótko wyrobić. Podzielić na ok 50g kawałeczki (u mnie ok 19 sztuk). Dno tortownicy (26-30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia a boki natłuścić. 
Każdy kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoni, wsadzić wydrylowaną śliwkę i skleić bułeczkę. Ciasno układać jedna obok drugiej, klejeniem do spodu. Odstawiamy do napuszenia na ok 20 minut. W tym czasie można nagrzać piekarnik do 190-200 stopni. Napuszone buchty posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25-30 minut (po 15 minutach przykryć folią). Smacznego :)






26 października 2015

Tian czyli zapiekanka cukiniowo-pomidorowa z bakłażanem


Błyskawiczna i przepyszna zapiekanka na bazie cukinii i pomidorów. Idealna jako samodzielna przekąska, lekki obiad lub dodatek do niego :) Świetnie smakuje posypana serem feta w towarzystwie sosu czosnkowego. Bardzo, bardzo Wam polecam :)

Składniki:
1 cukinia ciemnozielona
1 kabaczek
1 cukinia jasnozielona
1 bakłażan
1 żółta papryka
2 pomidory
zioła prowansalskie
sól, pieprz
oliwa
masło czosnkowe w spray
świeża bazylia

Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w cieniutkie plastry. Blaszkę natłuścić. Układać naprzemiennie wszystkie warzywa. Całość skropić oliwą i spryskać masłem czosnkowym. Oprószyć ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 25 minut w temp 200 stopni. Podawać np z sosem czosnkowym. Smacznego :)