Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


17 kwietnia 2011

Pralinki irlandzkie




Słynne i uwielbiane do dziś pralinki wymyślił w 1679 r. francuski kucharz marszałka Plessis-Praslin
Podobno przynoszą szczęście... Ręcznie robione, starannie przygotowane i zapakowane są świetnym prezentem dla najbliższych :)
Ten przepis jest szczególnie wdzięczny ;) Prawie za każdym razem smakują inaczej w zależności od składników których użyję i które w danej chwili posiadam pod ręką ;) Przepis znalazłam na blogu "Moje wypieki".
Gorąco polecam:)

Składniki:

  • 80g biszkoptu (mogą być resztki z tortu czystego biszkopta lub jakieś biszkoptowe ciasto)
  • 80g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 3-4 łyżki likieru Baileys, Bacardi black lub innego kawowego (ewentualnie whisky)
  • 20g mielonych migdałów

do obtoczenia:
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki kakao
 Biszkopt pokruszyć bardzo dokładnie - najlepiej malakserem. czekoladę zetrzeć na drobnej tarce. Dodać pozostałe składniki i bardzo dobrze wyrobić. (Można tez po prostu wrzucić wszystko na chwilę do malaksera :) ) Wstawić do lodówki. Jak nabierze odpowiedniej konsystencji lepić kulki i obtaczać część w kakao, część w cukrze pudrze. Można tez obtoczyć w posiekanych drobniutko migdałach :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz