Bardzo lubiana przez moje dzieci.... Kot Garfield lubi więc one tez chcą :) I tak się zaczęła ich przygoda z lazanią. Moja nieco inaczej i troszkę wcześniej, ale efekt końcowy podobny - bardzo ją lubię do dziś. Robię jednak rzadko, tak żeby się nie znudziła ;) Bardzo sycąca. Jednym małym kawałeczkiem można sobie pojeść na baaardzo długo :) Idealna w dobrym towarzystwie i przy dobrym winku. Polecam baaardzo :)
Składniki:
1kg mielonego mięsa wołowego (ewentualnie może być wieprzowo-wołowe)
2 cebule
1kg mielonego mięsa wołowego (ewentualnie może być wieprzowo-wołowe)
2 cebule
1 duża marchewka
3-4 łodygi selera naciowego (ok. 200g)
4 ząbki czosnku
spora szczypta cynamonu
papryka w proszku łagodna
oliwa
1 puszka pomidorów
4 ząbki czosnku
spora szczypta cynamonu
papryka w proszku łagodna
oliwa
1 puszka pomidorów
1 mały przecier pomidorowy
ok 400g sera żółtego
bazylia
sól, pieprz
ok 400g sera żółtego
bazylia
sól, pieprz
zioła prowansalskie
1 szkl. czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
1 szkl bulionu
2-3 łyżki bułki tartej
1 szkl. czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
1 szkl bulionu
2-3 łyżki bułki tartej
ponadto:
1 opakowanie makaronu do lazanii
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto na rozgrzanej oliwie.
Dodać przeciśnięty czosnek i chwilę jeszcze podsmażać. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na grubej tarce, dorzucić i dalej
podsmażać. Dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż zbije się w
"grudki". Dodać pomidory w puszcze, wino, bulion oraz pozostałe przyprawy. Dusić początkowo pod przykryciem, a następnie odparować do zgęstnienia. Na koniec można dodać 2-3 łyżki bułki tartej jeśli sos nadal jest zbyt rzadki.
Składniki na sos beszamelowy:
6 łyżek masła
6 łyżek mąki
3 szkl. mleka
3 szkl. wody
3 łyżeczki rosołowe domowe (klik)
6 łyżeczek śmietany
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
3 szkl. mleka
3 szkl. wody
3 łyżeczki rosołowe domowe (klik)
6 łyżeczek śmietany
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Masło rozpuszczamy, dodajemy
mąkę i lekko zasmażamy. Teraz dodać mleko, wodę i łyżeczki rosołowe.
Szybko mieszamy by nie było grudek. Na
koniec dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (niektóre wymagają podgotowania, inne niekoniecznie). Blaszkę o wymiarach 25x35 natłuścić oliwą. Teraz układamy kolejne warstwy:
- sos beszamelowy
- makaron
- mięso
- ser żółty
- sos beszamelowy itd
Wszystkie warstwy powtórz 3-4 razy.
Wierzch powinien stanowić sos beszamelowy z żółtym serem. Można dodatkowo leciutko oprószyć bazylią.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min w temp. 180-200 stopni. Jeśli zacznie się za bardzo rumienić - przykrywamy folią.
Smacznego :)
moja ulubionaaaaa mniaaaammm:)
OdpowiedzUsuńMmmm...!
OdpowiedzUsuńTy to robisz "chcicę" ;)))
OdpowiedzUsuńGarfield i dzieci nie moga sie mylic :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danie i również rzadko robię;)
OdpowiedzUsuńto danie jest jednym z ulubionych:)
OdpowiedzUsuńmoja ulubiona lasagne :) pomysł na obiad juz mam teraz tylko szybkie zakupy przez internet co trzeba, dzis zaserwuje swojej rodzinie włoskie danie
OdpowiedzUsuńMożesz podać w przybliżeniu ile tych przypraw dodać:
OdpowiedzUsuńpapryka w proszku łagodna
bazylia
zioła prowansalskie
gałka muszkatołowa
Z gotowaniem dopiero zaczynam, także dla początkującego dobrze by było napisać ile czego :)
bazylii i ziół łącznie ok łyżkę, gałki muszkatołowej szczyptę a papryki słodkiej ok. 1 łyżeczki. Potem doprawisz do smaku
UsuńA ja mam pytanie o śmietanę, iluprocentowa?
OdpowiedzUsuń12-18% :) Może tez być 30% :)
UsuńBardzo fajnie napisane. Jestem pod wrażeniem i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń