Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


23 lipca 2013

Biszkopt szwedzki ze śmietaną i owocami




Błyskawiczny w przygotowaniu. Po prostu nie może się nie udać. Przepis nie wymaga użycia zbędnych misek i miseczek i nie trzeba ubijać białek. Wszystko przygotujecie w jednym naczyniu w zaledwie kilka chwil. Ciasto nie smakuje identycznie jak tradycyjny biszkopt. W smaku przypomina bardziej ciasto ucierane, ale w połączeniu z bitą śmietaną i owocami smakuje całkiem nieźle. Mnie nie zachwycił do bólu, choć smakował, ale reszta rodzinki była zadowolona. Przepis wypatrzyłam na stronie Lawendowy dom. Polecam :)


Składniki na biszkopt:
4 jajka
400g cukru
200ml ciepłej wody
400g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Jajka ubić w całości z cukrem na jasna puszystą masę. Dodać wodę i chwile delikatnie ubić. Na koniec wmieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy (średnica 24cm najlepiej z kominem). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min w temp 180 stopni do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2-3 blaty*

Składniki na krem:
700-1000ml śmietany kremówki 36%
1/2-1 łyżka cukru pudru
dowolne owoce (truskawki, maliny, czereśnie)
listki mięty do dekoracji

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Ciasto przełożyć śmietaną i owocami. Wierzch udekorować owocami, listkami mięty i oprószyć cukrem pudrem.

*Ciasto lepiej się będzie kroiło jeśli przekroimy je nie na 2 ale na 3 blaty, a każdy z nich przełożymy śmietaną. Jeśli zdecydujemy się na tę opcję warto przygotować przełożenie z ok 1 litra śmietany. Robiąc ciasto z dwóch blatów będziemy potrzebować ok. 700ml śmietany ale należy pamiętać że grubszy biszkopt będzie się trudniej kroił. Smacznego :)


 
 
 

10 komentarzy:

  1. zdjecia tak apetyczne, że można zjeść monitor:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż to za biszkopt Pani Elizo? Czy nadawałby sie na blaty do torta? ile mozna dac kakao, aby byl czekoladowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można kombinować zastępując część maki kakao. Myślę że 3-4 łyżki to tak w sam raz :) Biszkopt tak jak napisałam smakuje troszkę podobnie do ciast ucieranych :)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy biszkopt, koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe letnie ciacho,miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie się prezentuje!
    Pozdrawiam gorąco!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie! Taki dostojny.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czasem potrzeba takiego szybkiego wyjścia awaryjnego - myślę, że taki biszkopt sprawdziłby się wtedy idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dlaczego tortownica z kominem?

    OdpowiedzUsuń