Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


5 listopada 2012

Brownie z malinami




Zdecydowanie jedno z najlepszych brownie... Mocno czekoladowe.... uzależniające...o cudownej konsystencji. Znika błyskawicznie :) Pamiętajcie, że do brownie nie dodajemy proszku do pieczenia ;) Zakalec jest jak najbardziej wskazany ;) Myślę że wersja z wiśniami mogłaby równie dobrze smakować ;) Przepis znalazłam u Kasi na blogu Słodkie fantazje i polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
200g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
250g solonego masła (lub zwykłego i duża szczypta soli)
250g brązowego cukru
4 jajka
50g kakao
140g mąki pszennej
200g malin


wykonanie thermomix:
Czekolady zmiksować 10s/obr.10. Dodać masło i cukier podgrzewać 5 min/70stopni/obr.2
Wbić jajka i miksować 7s/obr5. Dodać przesiane kakao i mąkę i zmiksować 40s/obr.6 Dodać połowę malin 5s/obr wsteczne/obr 2. Blaszkę ok 25x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Resztę malin równo ułożyć na wierzchu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni (nie pieczemy do suchego patyczka!)

wykonanie tradycyjne:
Czekolady połamać na kawałki i podgrzać w rondelku razem z cukrem i masłem do momentu rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Miksując wbijać kolejno jajka i wymieszane  i przesiane kakao z mąką. Na koniec delikatnie wmieszać połowę malin. Blaszkę ok 25x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Resztę malin równo ułożyć na wierzchu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni.Smacznego :)

 
 
 

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam brownies! Z malinami, wiśniami, jest pyszne, wspaniałe.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda apetycznie, choć ja nie jestem fanką tego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam to ciężkie czekoladowe i mocno wilgotne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłabym takie gdybym miała malinki:D
    achhh jakie bosko czekoladowe:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. mam całe dwie szuflady zamrożonych owoców: maliny, borówki, jeżyny, wiśnie, czereśnie :)

      Usuń
  6. Eliza, brownie wygląda cudnie, bardzo się cieszę, że się skusiłaś! :) Piękne zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W tym tygodniu zdecydowanie upiekę, ależ bedzie pachnieć :))

    OdpowiedzUsuń
  8. a jeśli nie mam malinek..? coś w przepisie się zmienia..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz dac np wiśnie lub całkiem pominąć ale one nadają lekko kwaskowego posmaku

      Usuń