Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


23 grudnia 2011

Drożdżowa rolada makowa



Jedna z najlepszych strucli drożdżowych jaką miałam okazję do tej pory jeść. Robię ją od kilku lat na każde Boże Narodzenie. Ciasto jest mięciuteńkie i delikatne. Bardzo długo utrzymuje świeżość. Można przygotować ją jeszcze na kilka dni przed Świętami i nic nie straci na smaku :) W tym roku wyjatkowo brzydko mi się zwinęła, ale co tam...i tak jest pyszna :) Z przepisu znalezionego na blogu Moje Wypieki wychodzą trzy strucle. Polecam baaaaardzo :)


Składniki na ciasto drożdżowe:
3 szkl. mąki pszennej (+ok. 1/2 szkl do podsypywania)
180ml letniego mleka
150g roztopionej margaryny lub masła (ostudzonej)
6 żółtek (białka odłożyć do masy)
45g świeżych drożdży lub 21g suchych
6 łyżek cukru
1,5 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu
16g cukru waniliowego


Drożdże rozpuścić z cukrem w mleku i odstawić na ok. 15 minut. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce


Składniki na masę makową:
500g maku
250g cukru
100g rodzynek
50g posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
olejek migdałowy do smaku lub amaretto
cynamon do smaku
1 łyżka miękkiej margaryny
kandyzowana skórka pomarańczowa
6 białek ubitych na sztywno


ponadto:
lukier (cukier puder roztarty w odrobinie wrzątku lub w białku i wrzątku)
troszkę maku do dekoracji
pergamin (papier do pieczenia)
olej


Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia. Dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki. i wymieszać. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkować prostokątne placki podsypując mąką.
Na każdym rozsmarować masę makową pozostawiając ok. 3cm dookoła każdego z brzegów. Zwinąć roladę a brzegi podwinąć pod spód. Następnie kawałek pergaminu smarujemy olejem i zawijamy w niego struclę. Kładziemy na blaszce w odstepach od siebie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut w temp. 180-190 stopni. Gotowe rolady studzimy a nastepnie polewamy lukrem i posypujemy makiem.

Smacznego :)



3 komentarze:

  1. o, przepis upatrzony od kilku dni, ale ciągle coś mi wypadało. jutro się za niego zabieram :) miło czytać, że zachwalasz i mam nadzieję, że makowiec wyjdzie mi równie wspaniały jak Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam. :) Dziś robie swoją struclę:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo, podoba mi się ten makowy lukier!
    jeśli się nie obrazisz, wykorzystam Twój patent ;]

    OdpowiedzUsuń