Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


13 września 2013

Cukinia marynowana w zalewie curry




Uwielbiam cukinię pod każdą postacią. Dzisiaj chciałam Wam pokazać sposób na cieszenie się jej smakiem także zimą :) Idealna nie za kwaśna w sam raz słodka. Błyskawiczna w przygotowaniu.
Przepis wypatrzyłam na blogu Zufikowo. Polecam i to baaardzo :)


Składniki:
ok. 2,5 kg młodej cukinii
7 szkl wody
1,5szkl octu 10% (użyłam Jamar)
2 szkl. cukru
1,5 łyżki soli
1 czubata łyżka curry
2 średnie cebule
liście selera
po kilka ziarenek gorczycy na słoik


Cukinię umyć, odciąć końcówki. Pokroić w plastry lub pół-plastry w zależności od wielkości. 
Słoiki i zakrętki (ja użyłam 1 litrowych i wyszło mi 6 słoików) umyć i wyparzyć (np. w piekarniku 130 stopni 15 minut). Do każdego słoika na dno ułożyć plastry cebuli i szczyptę gorczycy. W słoikach poukładać cukinię a na wierzch kilka listów selera. 
Wodę, ocet, sól, cukier i curry zagotować. Ciepłą zalewą zalać cukinię i zamknąć słoik. Pasteryzować tradycyjnie lub w piekarniku ok 10-15 minut (temp 130stopni).
Smacznego :)



 
 
 



8 komentarzy:

  1. w tym roku cukinie są tak duże że musiałem pokroić je w ćwiartki aby do słoika się zmieściły. W tym roku natura nam podarowała niezłe pyszności o sporych gabarytach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie!!!Wspaniałe w smaku :)!!!Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodałem do kilku słoików liście mięty. poczekamy zobaczymy

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna cukinia moj synek ja uwielbia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest naprawdę niesamowita. W zeszłym roku zrobiłam tak "na spróbowanie", w tym muszę zrobić więcej ☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Co można dać zamiast liści selera? Bazylia się nadaje?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za przepis.Kilka słoiczków zrobione😊

    OdpowiedzUsuń