Dziś drugi dzień pierogowego szaleństwa :) Zapraszam na pierogi z jabłkami i cynamonową słodką śmietanką :)
Składniki na ciasto:
400g mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 żółtko
1 szczypta soli
1/2 szkl. ciepłej wody
dodatkowo:
kilka jabłek
200 ml śmietanki
cukier do smaku
cynamon do posypania
Składniki na ciasto dobrze wyrobić. Rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Na ciasto nałożyć kawałek jabłka i dobrze skleić. Uważać by kanty jabłka nie poprzecinały ciasta. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem odrobiny oliwy i gotować od wypłynięcia ok 3-4 minuty.
Śmietankę posłodzić do smaku i polać nią pierogi. Całośc posypać cynamonem
Smacznego :)
Ależ piękne i apetyczne pierożki! Ja śmietanką polewam głównie pierożki z borówkami..:) Chociaż sama nigdy nie robiłam pierogów: zawsze Babcia albo Mama robiły więc nie miałam potrzeby.. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTwój blog jest cudowny, tak ślicznie to wszystko wygląda, aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńCudownie pyszne zdjecia:-)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo serdecznie Wam dziękuję :)
OdpowiedzUsuńpierogi są przepyszne dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńkarolina
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie jadłam pierogów z jabłkami i jeszcze raz dziękuje za przepis .Karolina
OdpowiedzUsuńCzytam i czytam i przyszło mi do głowy, że te przepisy są łatwe i takie....domowe :)
OdpowiedzUsuńBez zadęcia i nadmiernego wydziwiania.
Ale duża rozmaitość.
Dobrze, że są takie blogi, bo teraz, gdy większość je byle co i nie celebruje sie posiłków, ani nie stawia na naturalność, to kopalnia wiedzy dla tych, co postanowili coś jednak zmienić.
Monikga
Bardzo serdecznie dziękuję za ciepłe słowa :) To bardzo, bardzo miłe. Cieszę się że taka właśnie "codzienna kuchnia" spotyka się z aprobatą i zainteresowaniem :) Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)
Usuń