Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


4 czerwca 2013

Tort ptysiowy ze śmietaną i truskawkami




Ciasto które powinno przypaść do gustu wielbicielom karpatki. Wymaga co prawda troszkę pracy ale efekt jest fenomenalny :) Ciasto ptysiowe, to dokładnie to samo z którego robię karpatkę i łabędzie ptysiowe. Forma ciasta z moimi zmianami podpatrzona w gazecie Ciasta i desery  2/2008. Polecam :)


Składniki na ciasto:
1 szkl wody
125g margaryny
1 szkl. mąki pszennej
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 


Margarynę i wodę zagotować. Na wrzątek wsypać mąkę i wciąż gotując na wolnym ogniu ciągle mieszać aż masa stanie się gładka i lśniąca. Chwilę pogotować, a następnie zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie nie przerywając miksowania wbijać kolejno po jednym jajku. Utrzeć gładkie ciasto i podzielić je na 3 części.
Tortownicę (26cm) natłuścić a jej dno wysmarować pierwszą częścią ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. ok  210-220 stopni. Podobnie upiec drugi blat. Trzecią cześć ciasta umieścić w worku cukierniczym (tylka 2c) i wyciskać litery "S" lub dowolne zawijasy w ilości 12 szt. Upiec w podobny sposób. Studzić na kratce.


Składniki na kruchy spód:
180g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g cukru
100g masła
2 żółtka
szczypta soli
2-3 łyżki lodowatej wody


Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić. Ulepić kulę i wstawić ja na 30 min do lodówki. Tortownicę (26cm) natłuścić i obsypać kaszą manną. Po tym czasie ciasto wyjąc i wylepić nim spód. Ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. 200 stopni. Wystudzić na kratce.


Składniki na masę:
500 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią (klik)

ponadto:
3 kopiate łyżki dżemu porzeczkowego
500g truskawek (obrane i przekrojone na pół, kilka odłożyć do dekoracji)
2 szt kiwi (obrane i pokrojone w plastry)
listki mięty do dekoracji


Śmietanę ubić na sztywno (jeśli jest taka konieczność dodać śmietan-fix). Pod koniec ubijania dodać obydwa cukry. Śmietanę  podzielić na trzy części

Na paterze ułożyć kruchy blat. Posmarować go dokładnie dżemem porzeczkowym, wyłożyć pierwszą część śmietany i ułożyć na niej połowę truskawek i kiwi. Przykryć blatem ptysiowym. Wyłożyć drugą warstwę śmietany i ułożyć resztę owoców i znów przykryć blatem ptysiowym. Na wierzch wykładamy resztę śmietany a dookoła układamy zawijasy ptysiowe. Dekorujemy pozostałymi truskawkami, kiwi i listkami mięty. Smacznego :)













5 komentarzy: