Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


13 czerwca 2012

Pieczone pierogi półfrancuskie z fetą i szpinakiem




Znalazłam na targu piękne trzy pęczki szpinaku i już przy kupowaniu wiedziałam, że wkrótce przybiorą postać farszu do pierogów :) Chodziły za mną już od baaaardzo dawna. Chyba nie nacieszyłam się wystarczająco ostatnim kulebiakiem który zniknął zdecydowanie za szybko ;) Dzisiaj też nie było lepiej. Większość zniknęła jeszcze ciepła, tylko kilka zostało by nacieszyć co niektórych na zimno ;) Ciasto jest na bazie tego jakie robiłam kiedyś do ciasteczek "kopertek" z jabłkiem. Zrezygnowałam tylko z cukrów zastępując je solą. Farsz natomiast to mój uniwersalny sposób na szpinak, podobny do tego w kulebiaku. Polecam Wam baaaardzo :)


Składniki na ciasto:
2,5 szkl. mąki pszennej
250g masła lub margaryny
250-270g sera białego twarogowego
szczypta soli


Ser zmielić dokładnie przy pomocy malaksera. Dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie gładkie ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić na min 1 godz. do lodówki


Składniki na farsz:
ok.400g szpinaku
270g sera feta
2-3 cebule
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz

ponadto:
1 jajko do posmarowania
sezam i czarnuszka do posypania

Cebule drobno pokroić i podsmażyć na złoto na oliwie. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia. Szpinak dokładnie umyć. Liście pokroić i wrzucić na odrobinę rozgrzanej oliwy. Dusić pod przykryciem chwilkę  następnie wlać odrobinkę (2-3 łyżki) wody, zdjąć pokrywkę i podsmażyć. Dodać cebulkę z czosnkiem, delikatnie doprawić (uwaga na sól bo feta jest słona). Zdjąć z ognia i dodać pokrojoną w kosteczkę fetę. Wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze raz i przestudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Szklanką wycinać krążki. Nakładać na każdy po 1 łyżeczce farszu i sklejać jej drugim końcem lub palcami. Układać na wyłożonej matą do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub czarnuszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 min w temp. 200 stopni na złoto.
Podawać z kefirem. Smacznego :)


  
 
 
 

12 komentarzy:

  1. Pierogi ze szpinakiem i fetą to jedne z moich ulubionych, pieczonych jeszcze nie próbowałam, ale twoje wyglądają bardzo kusząco :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. O, to musi być dobre, bardzo dobre! :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię to połączenie, z ciasta francuskiego musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nacieszyc można tylko oczy bo.....nietety wszystko juz zjedzone ;

    OdpowiedzUsuń
  5. nie jadłam jescze nigdy takich pieczonych pierożków.
    Twoje mają bardzo wysmakowane nadzienie ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale! Takie pierogi to ja bardzo chetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooooo... widzę, że obie mamy smaka na fetę :) Przepis muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam połączenie fety, szpinaku i czosnku. Pieczonych pierogów jeszcze nie robiłyśmy. Czas wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No to już wiemy, co u nas dzisiaj na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo zgrabne Ci wyszły. no i to nadzienie! mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają po prostu bosko, a do tego pyszne nadzienie!

    OdpowiedzUsuń