Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


15 listopada 2012

Torcik orzechowo - czekoladowy





Dzisiaj będzie orzechowo... orzechowo i czekoladowo....... Zapraszam na pyszny torcik mocno orzechowy i mocno czekoladowy.... Lubicie takie? Ja baaardzo :)
Torcik powstał w oparciu o przepis z gazetki "Lubię gotować-torty", jednak z moimi sporymi zmianami ;) Polecam Wam bardzo :)



Składniki na blaty orzechowe:
7 jajek
250g łuskanych orzechów włoskich
1 szkl. cukru
7 łyżek bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)

Orzechy drobno posiekać ale nie mielić na miazgę. Mają być wyczuwalne kawałeczki. Wymieszać je z bułka tartą. Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Białka ubić na sztywno. Do masy żółtkowej dodać orzechy i bułkę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna tortownicy (24 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 min w temp. 180 stopni. Upieczone wyjąć i wystudzić. Wyrównać nożem i przeciąć na dwa blaty.

Składniki na poncz:
3/4 szkl letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka spirytusu
2 łyżki rumu

Wszystko dobrze wymieszać i naponczować blaty.

Składniki na masę:
1 szkl. cukru
3 jajka (umyte i wyparzone)
4 łyżki kakao
ziarenka z 1 laski wanilii
200g masła
1 łyżka spirytusu


Jajka ubijać na parze razem z cukrem. Powstanie nam bardzo gęsta masa. Dodać kakao, ziarenka wanilii, lekko wymieszać a następnie nadal ubijać. Zdjąć z ognia i ubijać jeszcze chwilę. Wystudzić.
Masło utrzeć do białości, dodać do niego masę jajeczną oraz spirytus i dobrze zmiksować.

Na paterze ułożyć pierwszy blat, wyłożyć na niego ok. 3/4 masy i przykryć drugim blatem. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Wierzch udekorować kilkoma orzechami. Dobrze schłodzić.


Składniki na polewę:
1 łyżka wrzątku
1 łyżka cukru
30g masła
1 łyżka kakao

Cukier rozpuścić we wrzątku w rondelku, dodać masło i dobrze wymieszać rózgą, dodać kakao i wymieszać rózgą raz jeszcze na gładko. Chwilkę podgrzewać do zgęstnienia (nie zagotować).

Tak przygotowaną polewą polać wierzch tortu robiąc esy - floresy. Schłodzić raz jeszcze
Smacznego :)
 
 
 
 

12 komentarzy:

  1. Piękny!!! Zdecydowanie moje rejony smakowe :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam zamiar go zrobić, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie przystrojony i cudnie się prezentuje. Nie trzeba pisać, że zapewne smakuje tak jak wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super apetyczny :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda naprawdę cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmmmmm cudo:)
    aż ślinka kapie na jego widok:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny! Musi być bardzo dobry.Ależ mam na niego ochotę..

    OdpowiedzUsuń
  8. Będę dziś piekła coś bardzo podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pięknie. Takie jesienne, cięższe smaki - najlepsze na teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. psikus jakiś mi się zrobił i drugi raz wpisało się masło ;) Już usunęłam. Ma być oczywiście 200g :)

      Usuń