Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


26 lipca 2013

Kawowa panna cotta




Tak - jestem kawoszem. Uwielbiam smak kawy nie tylko w filiżance, ale i we wszelkiego rodzaju deserach.... Dzisiaj zapraszam Was na obłędnie pyszną kawową panna cottę. Przepis znalazłam wielki temu na stronie Kwestia Smaku, podwoiłam tylko ilość składników na warstwę galaretki by móc bardziej delektować się smakiem kawy. Jeśli wolicie cieńszą jej warstwę można zrobić z połowy składników. Polecam Wam baaardzo :)


Składniki na galaretkę:
1 łyżeczka żelatyny w proszku
120ml gorącej wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki likieru amaretto


Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. Do garnuszka wlać gorącą wodę, dodać kawę, cukier i likier. Wymieszać i podgrzać bardzo mocno do rozpuszczenia składników. Dodać żelatynę i wymieszać dokładnie raz jeszcze. Przelać do 4 małych filiżanek lub foremek (ok. 100 ml). Wstawić do lodówki celem stężenia.


Składniki na panna cottę:
1 łyżeczka żelatyny w proszku
125ml śmietany kremówki 30-36%
125ml mleka
3-4 łyżki cukru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,5 łyżki likieru amaretto
1 łyżka rumu

Składniki na sos karmelowy:
5-6 krówek 
2-3 łyżki śmietany kremówki
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 

ponadto:
bita śmietana do dekoracji
 
Krówki rozpuścić ze śmietaną i kawą w rondelku. Chwilę podgrzewać do całkowitego rozpuszczania i uzyskania kremowej konsystencji. Wystudzić.

Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. Pozostałe składniki podgrzewać w rondelku do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żelatynę i wymieszać. Przelać na wystudzone galaretki kawowe i odstawić do stężenia.
Panna cottę wyjmować na talerzyki "do góry dnem". Łatwiej będzie odchodziła jeśli na kilka sekund zanurzymy foremki we wrzątku. Deser udekorować bitą śmietaną i sosem karmelowym. Smacznego :)

 
 
 

8 komentarzy: