Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


20 lipca 2012

Portugalskie babeczki z ciasta francuskiego z kremem cytrynowo-cynamonowym





Kolejna szybka a zarazem pyszna propozycja na ciasteczka z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Pyszne chrupiące babeczki ze słodkim kremem na bazie żółtek, cukru z dodatkiem cytryny i cynamonu.
Jest to portugalski przysmak znany też pod nazwą "Pasteis de Belem" pochodzącą od miejsca z którego się wywodzą. Najlepsze jeszcze ciepłe, ale na zimno też niczego im nie brakuje ;) Przepis znaleziony w książce "Tak lubię gotować". Polecam baaaardzo :)


Składniki:
ok 400-500g ciasta francuskiego
250g mleka
250g śmietany kremówki
175g cukru
50g maki pszennej
5 żółtek
1 laska cynamonu
skórka otarta z 1/2 cytryny
sok z 1 cytryny
cynamon do posypania


Formę na 12 muffinek natłuścić. Z ciasta francuskiego wyciąć 12 kółek o średnicy 10cm i grubości ok 3mm. Powkładać je do otworów na muffinki.


Wykonanie thermomix:
Założyć motylek. Do naczynia wlać mleko i śmietanę, dodać żółtka, skórkę i sok z cytryny mąkę i cukier. Wymieszać 10s/obr4. Dodać laskę cynamonu i gotować 18 min/90stopni/obr.2
Z masy wyjąć laskę cynamonu a gotowym kremem napełnić babeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w temp. 200 stopni do zezłocenia. Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypać delikatnie cynamonem i pozostawić w foremce ok 10 minut. Po tym czasie delikatnie wyjąć i studzić na kratce.


Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki oprócz laski cynamony dokładnie zmiksować. Dodać laskę cynamonu i gotować ciągle mieszając w naczyniu z grubym dnem. ok 18-20 minut. Gotowym kremem napełnić babeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w temp. 200 stopni do zezłocenia. Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypać delikatnie cynamonem i pozostawić w foremce ok 10 minut. Po tym czasie delikatnie wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego :)


 
 

17 komentarzy:

  1. Pasteis de Belem! :-) musze koniecznie takie zrobić ...wróciły wspomnienia z podróży do Portugalii...ech :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. a to jest patera na muffinki???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej a skąd?? :)
      boska!

      Usuń
    2. z allegro :) jest np. tutaj :) http://allegro.pl/wilton-stojak-na-13-muffinek-307-831-i2526007926.html

      Usuń
    3. dzięki bardzo! muszę się tylko zastanowić jak ją przetransportuję do siebie (co pewnie będzie nie lada wyzwaniem ze względu na jej niewygodny kształt) i można kupować :)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, babeczki wyglądają pięknie i smacznie:)
    POzdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wariacje na temat ciasta francuskiego:) Wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten krem musi być przepyszny ;) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo smakowicie! Kochana korzystając z okazji udanego urlopu Ci życzę, wracaj wypoczęta i z kolejnymi wspaniałymi pomysłami. :) pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Ci serdecznie :* Pozdrawiam i ściskam :)

      Usuń
  7. Siostra przywiozła mi ostatnio takie babeczki wprost z Portugalii i odtąd poszukuję na nie przepisu, a tu widzę gotowy...Pycha! Dzięki serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam je kilka dni temu, zdjęcia zrobione, a babeczek już nie ma :)
    Są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy laska wanilii koniecznie musi być? czy możemy ją czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest laska cynamonu ;) Można ją zastąpić proszkowanym :)

      Usuń