Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


8 lipca 2013

Tort michałkowy mega orzechowy




Dzisiaj prezentuję Wam kolejny tort urodzinowy mojego synka. Dwudniowe obchody urodzin - dwa torty ;) Jak szaleć to szaleć ;)
Mega orzechowy, delikatny, pyyyszny. Jeden z lepszych jaki mieliśmy okazję ostatnio jeść.  Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Polecam Wam baaardzo :)


Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 4 blaty.

Składniki na poncz:
1/3 szkl lekko osłodzonej wody
3-4 łyżki rumu

Składniki na krem michałkowy jasny
300ml śmietany kremówki 36%
1/2 szkl pełnego mleka w proszku
250g białej czekolady
125g serka mascarpone
2 łyżki rumu
120g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych

W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika i wsypać mleko w proszku. Wymieszać na gładko. Dodać połamaną czekoladę i rum. Całość powinna być gładka. Jeśli utworzyły się grudki - przetrzeć przez sitko lub chwilkę podgrzać mieszając. Odłożyć do wystudzenia do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia zmiksować dokładnie do mocnego zgęstnienia, dodać schłodzony serek mascarpone i wmieszać go do masy. Na koniec dodajemy posiekane i uprażone orzeszki ziemne.


Składniki na krem michałkowy ciemny
300ml śmietany kremówki 36%
1/2 szkl pełnego mleka w proszku
250g mlecznej czekolady
125g serka mascarpone
2 łyżki rumu
120g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych

W niedużym garnuszku podgrzać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika i wsypać mleko w proszku. Wymieszać na gładko. Dodać połamaną czekoladę i rum. Całość powinna być gładka. Jeśli utworzyły się grudki - przetrzeć przez sitko lub chwilkę podgrzać mieszając. Odłożyć do wystudzenia do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia zmiksować dokładnie do mocnego zgęstnienia, dodać schłodzony serek mascarpone i wmieszać go do masy. Na koniec dodajemy posiekane i uprażone orzeszki ziemne.
Pierwszy blat położyć na paterze i lekko go naponczować. Posmarować go połową jasnego kremu i przykryć drugim blatem.  Naponczować go i wyłożyć na niego połowę ciemnego kremu. Ponownie przykryć trzecim blatem i naponczować go. Wykładamy drugą warstwę jasnego kremu i ostatni naponczowany blat. Wierzch stanowi druga warstwa ciemnego kremu. Tort wyrównujemy i wstawiamy na chwilę do lodówki by "złapał fason".


ponadto do dekoracji:
170g orzeszków ziemnych podpieczonych i posiekanych (nie solonych)
6 białych michałków
6 klasycznych michałków.


Boki tortu obsypać dokładnie orzechami. Wierzch udekorować pokrojonymi michałkami (u mnie dodatkowo pojawiły się praliny czekoladowo-orzechowe i chrupki w mlecznej czekoladzie.  
Smacznego :)

 
 
 
 

11 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie i pewnie tak też smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany co za obłęd!!!!:D:D:D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  3. idealnie trafia w moje smaki :)
    prezentuje się fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. obłędnie wygląda boskie ciacho:) już mam ochotę zjeść je:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny tort, ma piękne wnętrze i cały jest boski!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, Gwiezdne Wojny. Chyba nie dałabym rady go pokroić.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy jest może jakiś sposób na tak ładne dekorowanie boków tortu? Nigdy nie umiem sobie z tym poradzić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tort jest dekorowany siekanymi orzechami. Przykładam je jedną ręką a drugą obracam tort. Tyle :) Kwestia wprawy ;)

      Usuń