Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


4 lutego 2013

Donuty z maszynki



Ulubione donuty moich dzieci, ale znajdują amatorów bez problemu i wśród innych domowników. Ta mocno odchudzona wersja pieczona jest w specjalnej maszynce do donutów. Ja swoja zakupiłam lata temu ale warto było ;) Donuty robi się szybko i nie wymagają smażenia w głębokim tłuszczu. :) 
Dzieci najbardziej lubią te z posypkami i lukrem ale dla mnie są za słodkie :) Ja wolę oprószone samym cukrem :) Jeśli chcecie wszystkie dekorowac lukrem polecam ciut zmniejszyć na to konto ilość cukru w cieście. Ale tak jak powiedziałam.... to kwestia gustu , bo moje dzieciaki absolutnie się nie zgadzają z tą opinią :) Przepis pochodzi z książeczki dołączonej do instrukcji obsługi urządzenia. Jeśli macie tego typu sprzęt polecam Wam bardzo :) Jeśli nie macie - polecam jego zakup :)


Składniki:
260g mąki
130g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
250 ml mleka
3 jajka
5 łyżek oleju
15g proszku do pieczenia (ok. 2,5 kopiate łyżeczki)

ponadto:
cukier puder do posypania 
lub lukier i dowolne posypki cukrowe
lub czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej


wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki na ciasto bardzo dobrze zmiksować. Odczekać 10 minut. 
Maszynkę rozgrzać i nakładać do otworów na donuty ciasto. Zamknąć i piec na złoto. Dekorować dowolnie.

wykonanie thermomix:
Wszystkie składniki na ciasto bardzo dobrze zmiksować 40s/obr.7.  Odczekać 10 minut.
Maszynkę rozgrzać i nakładać do otworów na donuty ciasto. Zamknąć i piec na złoto. Dekorować dowolnie.
Smacznego :)


 
 
 
 


9 komentarzy:

  1. jakie śliczne!:D porywam kilka, nie mogę się powstrzymać!

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie można taką maszynkę kupić?

    OdpowiedzUsuń
  3. Super.! Muszę się zaopatrzyć w taką maszynke - koniecznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy koniecznie musze piec je w takiej maszynce ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można także takim urządzeniem : https://lh6.googleusercontent.com/-Sh8h7Hz74pE/UQ_stC2CEKI/AAAAAAAAIew/E4JLT9TSzBs/s1032/POTRAWY+DO+BLOGA337.jpg ale wówczas smaży się je w rozgrzanym głębokim tłuszczu :)

      Usuń
  5. ślicznie wyglądają a na pewno jeszcze lepiej smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Elizo, one są tak piękne , że z chęcią bym wpadła na jednego do Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń