Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


30 listopada 2011

Ciasto "Mleczna kanapka"



Ciasto, które zniknęło w tak ekspresowym tempie, że nadal pozostaję w szoku... Nie mam pojęcia co w nim tak urzekło wszystkich - chyba jego prostota :). Gdy podczas robienia ciasta próbowałam samej masy, wydała mi się mdława, i trochę obawiałam sie o całość... jednak musze przyznać, że sporo zyskała w połączeniu z idealnie mięciuteńkim biszkoptem. Dzieci były zachwycone... Przepis znaleziony u Dorotus. Polecam :) 


Składniki na kakaowy biszkopt:

6 jajek
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju


Białka ubić na sztywną pianę, Pod koniec ubijania dodać cukier a następnie kolejno żółtka. Dokładnie miksując dodać olej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać delikatnie do masy jajecznej.
Blaszkę (34x24) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto i piec ok  25 min w temp ok 170-180 stopni, do tzw. suchego patyczka.


Składniki na mleczną masę:

1/2 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku ("niebieskiego"- pełnego)
2/3 szklanki cukru
350 g masła
16 g cukru wanilinowego


Mleko (płynne) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwa placki i przełożyć masą.


Składniki na polewę czekoladową:

100 g gorzkiej czekolady
70 g masła


Masło i czekoladę rozpuścić razem w kąpieli wodnej. Przestudzić. Gotową polewą polać ciasto. Można także zrobić dodatkowy wzorek z białej czekolady. Kroić najlepiej w prostokąty a przechowywać w lodówce.
Smacznego :)



17 komentarzy:

  1. Wyglada doskonale. Szkoda, ze juz nic nie zostalo bo chetnie wprosilabym sie na kawaleczek :))

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda i rzeczywiście kroi się bardzo dobrze dla mnie jako fance mleka w proszku krem smakuje wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  3. J ajuz kilka razy sie przymierzałam do niego na prośbe dziecka, ale zawsze obawiałam sie, że bedzie "nijakie", mdłe i bez smaku, ale moze faktycznie pora spróbować...Twoje wygląda naprawdę apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. ale ładnie wygląda! chyba sobie takie zrobię

    OdpowiedzUsuń
  5. Hym, tak sobie myślę jakże to może smakować? Batonik o tej nazwie wydaje mi się średnio zachęcający, ale ciasto to zupełnie co innego. To mówisz, że proste jest i pyszne? :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak nie przepadasz za mocno mlecznymi kremami to może Ci nie podejść ;) ale... powiem Ci tak... Moje dzieci nie lubią batoników "mleczna kanapka" a to ciasto zjadły prawie samodzielnie całe :) z niewielka tylko pomocą kilku dorosłych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O rany jakie piękne! Ja tam jestem chytra i sama bym je zjadła ;P

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda! Pyszne est, też robiłam:) No i to prawda, że znika w bardzo niewyjaśnionych okolicznościach!:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślicznie wygląda, aż chce się siegnąć po kawałeczek, ale chyba już nie ma po co sięgać, skoro tak szybko zniknęło. :)) Mojej córci pewnie przypadłoby do gustu, bo lubi mleczną kanapke. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna kanapka :) Zjadłabym ,mniaaaam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. mam taki sam przepis:)jest pycha choc...takie troszke za slodkie:)
    pokochaj-gotowanie.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm...
    niczym mleczna kanpka Kinder! fajne ;]
    zanotowane.

    OdpowiedzUsuń
  13. wow, ale pyszności :), podoba mi się ta krateczka

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem ciekawa tej masy, bo bardzo lubię mleko w proszku i coś czuję, że mogłabym mnie uzależnić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. dziękuje z fantastyczny przepis.ja zaliczam sie do osob gotujacych/piekących raz na 100lat,ale UDALO SIE!!! pozdrawiam cieplo

    OdpowiedzUsuń
  16. niestety, ale tego ciasta nie da się zjeść... gdybym wiedziała, że będzie AŻ tak słodkie dałabym mniej cukru, ale prezentuje się ładnie

    OdpowiedzUsuń