Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


15 sierpnia 2012

Żurek łemkowski czyli kiesełyca z komperiami



Przeglądając książkę "Małopolska trasa smakoszy" ma się ochotę na co najmniej 99% z podanych tam propozycji dań :) W pierwszej kolejności postanowiłam jednak zrobić łemkowski żurek. Przygotowuje się go podobnie jak tradycyjny, jednak mąkę zastępuje się płatkami owsianymi. Wyszło wspaniale więc dzielę się z Wami i polecam :)


Składniki na zakwas:
500g płatków owsianych górskich
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
2,5 litra przegotowanej letniej wody
mała kromeczka lub piętka chleba razowego
1 łyżeczka soli
1-2 liście laurowe
2-3 ziela angielskie


Płatki zalać letnią wodą. Dodać chleb, liście laurowe i ziela angielskie, sól, majeranek i ząbki czosnku. Wymieszać w słoju, przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 dni. Po tym czasie dokładnie odcedzić wyciskając wszystko z płatków.



Składniki na  żurek:
1 litr przygotowanego wcześniej zakwasu na żurek
ok. 2 litry wody
4-5  małych kiełbasek
kawałek boczku gotowanego
sól, pieprz
200ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka chrzanu
2 ząbki czosnku
ziemniaki


Kiełbasę i boczek pokroić w słupki lub kostkę i podsmażyć. Dobrze wysmażone wrzucić na wrzątek. Dodać liście laurowe, ziela angielskie i chrzan. Gotować ok 20 minut. Po tym czasie wlać żur dodać przeciśnięty czosnek, przyprawy. Na koniec zaprawić śmietana wymieszaną z mąką. Podawać z ziemniakami (kompiery).
Smacznego :)









2 komentarze:

  1. kiesełyca... z komperiami.
    ale numer ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiekne zdjecia, cudne poprostu. A zurek do zrobienia. Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń