Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


16 lipca 2012

Belgijskie gofry drożdżowe




Fantastyczne, chrupiące zewnątrz i mięciuteńkie w środku gofry. Idealnie sprawdzą się na niedzielne śniadanie. Ciasto przygotowujemy w sobotę wieczorem i wstawiamy do lodówki, a w niedzielę zaraz po wyciągnięciu smażymy pyszne gofry i cieszymy sie ich smakiem. Przepis znalazłam tutaj (klik). Polecam Wam baaaardzo :)

Składniki:
1,5 szkl letniego mleka
6-8 łyżek roztopionego masła
3 łyżki cukru pudru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
2 jajka
2 szkl. mąki pszennej tortowej
14g świeżych drożdży lub 1,5 łyżeczki drożdży instant
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia*

*wersja z proszkiem i drożdżami jest gotowa po ok 30 minutach. Jeśli ciasto leżakuje w lodówce przez noc wówczas nie dodajemy proszku do pieczenia tylko same drożdże. Drożdże instatnt nie wymagają rozcierania z cukrem.


Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na 10 minut. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, pojemnik przykryć woreczkiem lub talerzykiem i wstawić do lodówki na całą noc. (12-24h).
Rano piec gofry w rozgrzanej gofrownicy. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie bita śmietana, owoce, cukier puder i konfitura wiśniowa)

 
 
 

11 komentarzy:

  1. ciekawy przepisy, choć ja nie lubię czekać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusiu jeśli zrobisz je wieczorem to rano nie czekasz tylko masz od razu :D

      Usuń
  2. Och jak ja żałuję, że nie mam gofrownicy:)Z drożdżami nigdy nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja gofrownicę mam, ale niestety o dość słabej mocy i nigdy mi na niej gofry nie wychodziły, a próbowałam już trzech przepisów. Gdzieś przeczytałam, że aby gofry wyszły gofrownica musi mieć moc ok 1000 W, moja ma tylko 600. Jak myślisz - warto wypróbować ten przepis, bo za goframi po prostu szaleję i zawsze ubolewałam, że na moim sprzęcie nie wychodzą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiesz.. ja mam gofrownice o mocy 700W Idealna byłaby właśnie powyżej 1000. W budkach z goframi maja gofrownice o mocy ok. 2200W To gwarantuje że gofry są szybko upieczone i są chrupkie. Mając gofrownicę o mniejszej mocy niestety gofry pieką się ciut dłużej i jest ryzyko że nie będa tak chrupkie jak powinny.... Ja wypróbowałam już wiele przepisów i póki co ten jest naszym ulubionym i piekłam z niego gofry juz kilkakrotnie :) Koniecznie przygotuj dodatki gdyz same nie smakuja tak dobrze ;) i wypróbuj..... może się uda... Najwyżej zrób z połowy porcji... a jesli uwielbiasz gofry to warto zainwestować w mocniejsza gofrownicę. Ja właśnie powoli dojrzewam do tej decyzji :D Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  4. Gdzie można kupić taki sprytny uchwyt do tostów (gofrów)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupiłam w sklepie meblowym BRW na dziale "akcesoria" :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Świetny przepis! Skorzystam w niedzielny poranek!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ smakowite gofry z pięknymi dodatkami. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham gofry, niestety też mam słabą gofrownice i podejrzewam, że póki jej nie zmienię to z dobrych gofrów nici. :)

    OdpowiedzUsuń