Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


28 czerwca 2011

Kremówka wiedeńska



Jest niesamowicie pyszna. Delikatna. Najlepsza w tym samym dniu. Najczęściej robię ją z kremem... z Delecty ("Krem do karpatki - 5 min"). Jest to jedyna gotowa rzecz z której czasem korzystam ;) Jest mięciuteńki i delikatny - idealnie pasuje do bitej śmietany.  Dla mających czas i lubiących tylko domowe kremy polecam też zrobić go w tradycyjny sposób ;) Polecam gorąco :)

Składniki na tradycyjny krem karpatkowy:
2,5 szklanki mleka
1 szkl. cukru
250g masła
16g cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami. Mąki wymieszać z 1/2 szkl mleka w osobnym naczyniu po czym wlać do gorącego mleka - ugotować z tego budyń uważając by się nie przypalił.  Wystudzić, a następnie zmiksować z utartym masłem.

Składniki na krem śmietanowy:
1 litr śmietany 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru 


Śmietanę ubić na sztywno dodając powoli cukier puder. (Śmietana ma być tylko lekko słodka)

Składniki na blaty:
2 opakowania ciasta francuskiego

cukier puder do posypania


Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Wstawić do pieca nagrzanego do ok. 210 stopni i piec 12-15 minut (na złoto). Tak samo upiec drugi placek.
Ciasto przeznaczone na wierzch położyć wypukłą częścią na blat. Lekko docisnąć pozbywając się wypukłości. Pokroić na kwadraty.
Ciasto na spód położyć wierzchem (tym wypukłym) na dół i również lekko docisnąć.
Rozsmarować krem karpatkowy. Na to rozsmarować ubita kremówkę. Na wierzch dokładnie ułożyć pokrojone kwadraty (płaskim do góry). Posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)



9 komentarzy:

  1. a proszę bardzo :D częstuj się :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie pysznie wygląda!! Aż chciałoby się sięgnąć po kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. aż mi ślinka cieknie !! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To zaczynamy... Jutro robię kremówkę na komunię mojego synka. Mam nadzieję, że wszystko się uda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda rewelacyjnie:) a do śmietany nie dodajesz żelatyny itp.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli robię ze śmietany 36% (najczęściej Łowicka) to nie dodaję :) Ona ubija sie pięknie i mega sztywno. Śmietany 30% mogą wymagać usztywnienia :)

      Usuń