Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


5 maja 2019

Łosoś ze szparagami zapiekany w cieście francuskim



Chrupiące ciasto francuskie w duecie z delikatnym łososiem, koperkiem i śmietaną to idealne połączenie smaków. Wykwintnie, pysznie i szybko. Przygotowanie tego dania nie powinno zająć więcej niż kilka minut. Przez kolejne 25 kiedy jest w piekarniku zdążycie nakryć do stołu.
Przepis znaleziony na stronie Kuchnia Agaty. Bardzo, bardzo Wam polecam :)

 
Składniki:
350-400g fileta z łososia
1 pęczek szparagów
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki posiekanego koperku

1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
sól, pieprz

przyprawa do ryb Knorr
roztrzepane jajko do posmarowania
płatki migdałów do posypania



Ciasto francuskie rozłożyć na blacie. Na nim ułożyć oprószonego solą, pieprzem i przyprawą do ryb łososia.
Śmietanę wymieszać z koperkiem, musztardą, sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
Szparagi obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Ułożyć na łososiu. Polać sosem śmietanowym.
Całość przykryć drugim blatem ciasta francuskiego i skleić. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdalów.
Wstawić do nagrzanego piekarnika  (220 stopni góra dół) i piec 25 minut. Podawać od razu.
Smacznego :)



 


1 maja 2019

Puszysty sernik wiedeński


Klasyka. Absolutnie pyszny, delikatny, puszysty, po prostu idealny sernik wiedeński.
Robiony praktycznie na każdej imprezie - większej czy mniejszej u mnie w domu, cieszy się niesłabnącą popularnością i zachwyca nieustannie. Przepis znaleziony dawno temu na stronie Kwestia Smaku. Bardzo Wam polecam :)


Składniki:
1kg zmielonego trzykrotnie białego sera
10 jajek
250g miękkiego masła
300g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub drobno starta skóra z pomarańczy

szczypta soli


Masło dokładnie utrzeć na puszystą masę. W trakcie ucieranie dodawać  stopniowo połowę cukru i żółtka. Dodać skórkę pomarańczową, ser i mąkę. Dobrze zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wmieszać dokładnie ale delikatnie do sera.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni (góra -dół) Na dół piekarnika wstawić małą keksówkę wypełnioną wrzącą wodą.
Tortownice (26cm) dobrze natłuścić. Wlać masę serową. Tortownicę umieścić rząd niżej niż  środkowa półka. Piec 65minut. W tym czasie sernik może mocno się podnieść, popękać i zarumienić. Warto pilnować i w razie konieczności przykryć go folią aluminiową chroniąc przed przypaleniem.
W trakcie studzenia sernik powinien wrócić do poziomu wyjściowego.
Studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu zdjąć obręcz i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Gotowy oprószyć cukrem pudrem lub jeśli ktoś woli polać polewą czekoladowa (klik).
Smacznego :)