W ostatnie dni zimy rozgrzewam się cudownie kremową zupa na bazie pora, pieczarek, białego wina i sera rokpol. Niekłopotliwa w przygotowaniu a tak pyszna.... Szczerze mówiąc smakuje bardziej jak grzybowa niż pieczarkowa. Myślę że dzieje się tak za przyczyną nieco ostrego w smaku rokpola i dodatku pora. Jeśli lubicie eksperymenty - polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
330g pieczarek
1 duży por
1 cebula
1 łyżka masła
1/4 szkl białego wina
1 litr bulionu drobiowego
30g sera rokpol
100g serka topionego
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
wykonanie tradycyjne:
W głębokim rondlu rozgrzać masło. Pieczarki pokroić w plastry lub małe kawałeczki i poddusić na maśle z odrobinką soku z cytryny. Pora i cebulę obrać, pokroić w piórka i również dorzucić. Podlać minimalnie wodą i dusić razem pod przykryciem ok. 5 minut. Po tym czasie wlać wino, bulion, obydwa serki i gotować ok 15 minut. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, zahartować i wlać do zupy. Zmiksować całość na gładki krem. Doprawić. Podawać z kleksem śmietany i natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego :)
wykonanie thermomix:
Do naczynia włożyć pieczarki, cebulę, kawałki pora i odrobinkę soku z cytryny - zmiksować 10s/obr. 5 Wyjąć włożyć masło 100st/obr.2/2 min. Włożyć wcześniej zmiksowane pieczarki z porem i cebulą. 100st/obr.2/7min. Dodać pozostałe składniki oprócz wody - zmiksować 5s/obr.6 Zalać bulionem i gotować 100 st/ 15min/obr2. Zmiksować z nałożoną miarką 30s/obr8 Ewentualnie doprawić. Podawać z kleksem śmietany i natką pietruszki lub kolendrą.
Do naczynia włożyć pieczarki, cebulę, kawałki pora i odrobinkę soku z cytryny - zmiksować 10s/obr. 5 Wyjąć włożyć masło 100st/obr.2/2 min. Włożyć wcześniej zmiksowane pieczarki z porem i cebulą. 100st/obr.2/7min. Dodać pozostałe składniki oprócz wody - zmiksować 5s/obr.6 Zalać bulionem i gotować 100 st/ 15min/obr2. Zmiksować z nałożoną miarką 30s/obr8 Ewentualnie doprawić. Podawać z kleksem śmietany i natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego :)