Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...
24 maja 2014
Ciasteczka orzechowo-gryczane z nutellą
Fenomenalne ciasteczka, które przygotowane są z dodatkiem kaszy gryczanej zmielonej na mąkę. Są cudowne! Kiedyś zostałam nimi poczęstowana przez koleżankę mojej mamy.... Tak mi posmakowały, że poprosiłam o przepis i dzisiaj dzielę się nim z Wami :) Takich pyszności nie wolno zostawiać tylko dla siebie ;) Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)
Składniki:
300g masła
200g mąki pszennej
100g kaszy gryczanej (surowej)
300g orzechów laskowych (lub po 100g włoskich, ziemnych i migdałów)
4 żółtka
3 kopiate łyżki cukru pudru
szczypta soli
kieliszek adwocata (klik)
nutella (mocno schłodzona w lodówce)
50g białej czekolady do polania
Kaszę zmielić w malakserze na gładziuteńką mąkę. Wymieszać ją z mąką pszenną. Orzechy wrzucić na suchą rozgrzaną patelnię. Obrać ze skórki i zmielić (jeśli robimy częściowo z migdałów należy je sparzyć i obrać ze skórki). Wszystkie składniki posiekać jak na kruche ciasto. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie rozpłaszczać je na placuszek. Na każdy nałożyć odrobinę nutelli a następnie sklejać kulki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (powinno wyjść ich ok. 46-48 szt). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok. 25 minut. Studzić na kratce. Wystudzone polać roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą robiąc esy floresy. Można też robić dużo mniejsze kulki (wówczas będzie ich ok 56 szt) i piec w tej samej temp.ale krócej bo ok 15 minut.
Smacznego :)
23 maja 2014
Lekki deser jogurtowy z galaretką i owocami
Pyszny deser przygotowany w kilka chwil. Odchudzony, bo przygotowany na bazie jogurtu naturalnego lub greckiego. Dodatkowo pyszna gruba warstwa owoców takich jak lubicie najbardziej. :) Jeden z ukochanych deserów moich dzieci. Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki:
2-3 galaretki w różnych kolorach
400 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
2,5 łyżki cukru pudru
owoce (granat, mango, truskawka, zielone jabłuszko)
Galaretki rozpuścić w 400ml gorącej wody (każdą w takiej ilości) i odstawić każdy kolor w osobnym garnuszku do stężenia. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem. Galaretki pokroić sitkiem sałatkowym. W wysokich szklankach lub pucharkach układać warstwami kolejne kolory galaretek przekładając je warstwami jogurtu. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce. Smacznego :)
21 maja 2014
Sernik Rafaello na zimno
Pyszny, idealnie kremowy i delikatny :) Z grubą warstwą chrupiących migdałów do złudzenia przypomina w smaku Rafaello ;) Dodatkowym atutem jest fakt, że przygotowuje się go bez pieczenia. Przepis z minimalną zmianą pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Polecam Wam baaaaardzo :)
Składniki na spód:
120g wafelków kokosowych w białej czekoladzie typu princessa
ok. 1 łyżka masła
Wafelki zmiksować razem z masłem (dzięki niemu spód ładnie się trzyma i nie kruszy przy nakładaniu ciasta). Masą ciasteczkową wylepić spód tortownicy (24cm). Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.
Składniki na masę serową:
250g serka mascarpone
250g jogurtu greckiego lub sera wiaderkowego na serniki
220g cukru pudru
2 puszki mleka kokosowego (2x400ml)
200g białej czekolady
4 łyżki likieru amaretto
6 łyżek likieru kokosowego (np. domowego klik)
3 łyżki żelatyny + 3 łyżki wody
ponadto:
80g płatków migdałów
50g wiórek kokosowych
gotowe praliny Rafaello do dekoracji
Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, następnie nie przerywając miksowania dodawać jogurt i mleko kokosowe. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej również wmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać ją w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Wmieszać do niej kilka łyżek masy serowej a następnie dodać do całości i zmiksować. Na koniec dodać likiery.
Masę serową przełożyć delikatnie łyżką do tortownicy na ciasteczkowy spód. Wyrównać i odstawić do stężenia najlepiej na całą noc.
Następnego dnia delikatnie odciąć nożem od brzegów tortownicy i zdjąć obręcz. Boki i wierzch obsypać wiórkami. Wierzch dodatkowo płatkami migdałów i udekorować pralinami. Smacznego :)
19 maja 2014
Sorbet brzoskwiniowy
Fantastyczny przygotowany w
kilka chwil przepyszny sorbet. Zdecydowanie lżejsza wersja lodów na
coraz cieplejsze dni. Powinna posmakować nie tylko najmłodszym :) Bardzo Wam polecam - sorbet zniknął błyskawicznie :)
Składniki:
1 puszka brzoskwiń1/2 szkl soku spod brzoskwiń
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki syropu triple sec
sok z 1/2 cytryny
sok z 1 dużej pomarańczy
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować razem. Przelać do pojemnika i zamrażać min. 4 godziny, a najlepiej całą noc. (warstwa sorbetu nie powinna przekraczać ok 4cm grubości). Zamrożony sorbet przed podaniem zmiksować malakserem. Gałki sorbetu nakładać do miseczek. Udekorować kawałkami owoców i listkiem mięty.
Smacznego :)
18 maja 2014
Lekki deser jogurtowo-owocowy
Deserek, na który możemy sobie pozwolić z lżejszym sumieniem ;) Przygotowany na bazie jogurtu greckiego. Jeśli chcemy "odchudzić" go jeszcze bardziej z powodzeniem możemy użyć gęstego jogurtu naturalnego. Pysznie i zdrowo :) Bardzo polecam :)
Składniki:
400g jogurtu greckiego
2,5 łyżki cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii
ulubione owoce ( u mnie truskawki, pomarańcza, granat, mango, zielone jabłuszko)
Owoce obrać pokroić w małe kawałeczki, granat rozdzielić na ziarenka.
Jogurt utrzeć dokładnie z cukrem pudrem i wanilią. W szerokich szklaneczkach układać jogurt a na wierzch układać owoce. Udekorować listkiem mięty i od razu podawać. Smacznego :)
16 maja 2014
Łosoś w miodowo-sojowej marynacie z salsą z mango i truskawek
Fantastyczna propozycja na szybki i przepyszny obiad. Po karmelizowanym łososiu słodko słonym który pojawił się na blogu już jakiś czas temu (klik), wiedziałam że takie połączenie smaków jest świetne, dlatego jak tylko zobaczyłam ten przepis u Kasi na blogu Gotuję bo lubię nie czekałam zbyt długo z jego przygotowaniem. Przepis szybki i nieskomplikowany. Dodatek mango i truskawek to strzał w dziesiątkę. Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki:
ok. 1 kg filetu z łososia
sól
sok z ok. 1/2 cytryny
1 łyżka oleju
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka sosu sojowego
ponadto:
ok. 12 truskawek
1 duże dojrzałe mango
roszponka
Łososia podzielić na porcje. Posolić i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę do lodówki.
Truskawki i mango obrać. Pokroić w plastry, a następnie w kostkę. Wymieszać i odłożyć w miseczce w chłodnym miejscu.
Miód wymieszać dokładnie z sosem sojowym. W razie konieczności delikatnie i leciutko podgrzać do momentu rozpuszczenia się miodu.
Patelnię grillową rozgrzać z odrobiną oleju. Łososia smarować miodem i sosem sojowym i smażyć z obydwu stron na małym ogniu.
Podawać na roszponce z salsą owocową z mango i truskawek.
Smacznego :)
13 maja 2014
Precle drożdżowe cynamonowe na słodko lub klasyczne
Dzisiaj proponuję Wam przepyszne precle przygotowywane na bazie ciasta drożdżowego. Ich wykonanie oraz smak przypomina nieco bajgle (klik).
Podobne jest też ich przygotowywanie - przed pieczeniem w piekarniku w
wysokiej temperaturze najpierw się je wstępnie obgotowuje w wodzie z
dodatkiem sody. Precle wychodzą pyszne o sprężystym mięciuteńkim środku.
W zależności od tego jakich użyjemy dodatków mogą być na słodko lub
słono. U mnie obydwie ich wersje cieszyły się popularnością ;) Przepis
znaleziony na blogu Moje Wypieki - polecam Wam baaardzo :)
Składniki na ciasto (8 dużych precli):
4,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki letniej wody
1 łyżka cukru
7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
56 g roztopionego masła
do obgotowania:
2 litry wody
5 łyżek sody oczyszczonej
ponadto:
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania
sól morska, mak, posiekane orzechy lub migdały do posypania
w wersji słodkiej: 3 łyżki cukru+1 łyżka cynamonu do obtaczania oraz rozpuszczone masło do posmarowania precli
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli korzystamy z drożdży świeżych wówczas należy rozetrzeć je z cukrem, odrobiną mąki i wody i odstawić na 10 minut aż "ruszą"). Dodać cukier, wodę i sól oraz na koniec roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto, a następnie odstawić do naoliwionej miski na ok. 1,5 godziny pod przykryciem do podwojenia objętości.
W szerokim garnku zagotować wodę z sodą. Piekarnik nagrzać do 230 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej z nich uformować wałeczek o długości 60cm i zawijać go w precle jak na zdjęciu lub na instrukcji (klik),
Precle układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (duża z wyposażenia piekarnika). Nie czekać aż wyrosną tylko od razu wrzucać (pojedynczo) delikatnie na wrzątek (w kolejności od najwcześniej zawijanego) i obgotowywać pod przykryciem przez ok. 30 sekund.
Tak obgotować wszystkie układając je z powrotem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Następnie posmarować wszystkie roztrzepanym żółtkiem z odrobiną wody.
Te na słono posypać makiem, sezamem lub solą. Tych które będą na słodko niczym nie posypujemy (zostają tylko posmarowane żółtkiem).
Precle wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15-16 minut na ciemno złoty kolor w temp. 230 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.
Te które mają być słodkie smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w cukrze wymieszanym z odrobiną cynamonu). Smacznego :)
Składniki na ciasto (8 dużych precli):
4,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki letniej wody
1 łyżka cukru
7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
56 g roztopionego masła
do obgotowania:
2 litry wody
5 łyżek sody oczyszczonej
ponadto:
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania
sól morska, mak, posiekane orzechy lub migdały do posypania
w wersji słodkiej: 3 łyżki cukru+1 łyżka cynamonu do obtaczania oraz rozpuszczone masło do posmarowania precli
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli korzystamy z drożdży świeżych wówczas należy rozetrzeć je z cukrem, odrobiną mąki i wody i odstawić na 10 minut aż "ruszą"). Dodać cukier, wodę i sól oraz na koniec roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto, a następnie odstawić do naoliwionej miski na ok. 1,5 godziny pod przykryciem do podwojenia objętości.
W szerokim garnku zagotować wodę z sodą. Piekarnik nagrzać do 230 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej z nich uformować wałeczek o długości 60cm i zawijać go w precle jak na zdjęciu lub na instrukcji (klik),
Precle układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (duża z wyposażenia piekarnika). Nie czekać aż wyrosną tylko od razu wrzucać (pojedynczo) delikatnie na wrzątek (w kolejności od najwcześniej zawijanego) i obgotowywać pod przykryciem przez ok. 30 sekund.
Tak obgotować wszystkie układając je z powrotem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Następnie posmarować wszystkie roztrzepanym żółtkiem z odrobiną wody.
Te na słono posypać makiem, sezamem lub solą. Tych które będą na słodko niczym nie posypujemy (zostają tylko posmarowane żółtkiem).
Precle wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15-16 minut na ciemno złoty kolor w temp. 230 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.
Te które mają być słodkie smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w cukrze wymieszanym z odrobiną cynamonu). Smacznego :)
12 maja 2014
Napój z pietruszki, pomarańczy i cytryny
Pyszny, zdrowy, orzeźwiający o cudownym zielonym kolorze napój. Jego przygotowanie zjmuje dosłownie moment. Przepis znaleziony w ksiazce "Miodowy tydzień z thermomixem" Bardzo polecam :)
Składniki:
1 obrana pomarańcza
1 obrana cytryna
1 mały pęczek pietruszki
3-4 łyżki cukru
kostki lodu
woda (uzupełnić do 1 litra)
wykonanie thermomix:
Wszystkie składniki oprócz wody umeścić w naczyniu i zmiksować 30sek/obr.10
Uzupełnić wodą do 1 lirta i znów zmiksować 9sek/obr.10
wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki oprócz wody umeścić w malakserze i bardzo dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach. Uzupełnić wodą do 1 lirta i znów zmiksować.
Smacznego :)
11 maja 2014
Ciasto z musem rabarbarowo-marchewkowym pod jogurtowo-serową kołderką
Chodziło za mną ciacho rabarbarowe. Miało być takie zwykłe najzwyklejsze kruche.... ale mi się oczywiście odmieniło ;) Wymyśliłam sobie, że zrobię coś na wzór ciasta z musem dyniowym jakie już kiedyś robiłam (klik). Bardzo nam wówczas smakowało. Dzisiejsza propozycja powstała właśnie w jego oparciu. Odchudziłam go jednak nieco i zamiast bitej śmietany warstwę wierzchnią zrobiłam z jogurtu greckiego i sera. Całość wyszła mega pyszna i bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki na biszkopt:
2 jajka
szczypta soli
1/2 szkl cukru
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/4 szkl mąki pszennej tortowej
1/2 łyżki octu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno z solą. Pod koniec ubijania stopniowo powoli
dosypywać cukier i nadal ubijać, aż powstanie gęsta lśniąca masa.
Następnie nie przerywając miksowania dodawać żółtka, przesiane obydwie
mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec ocet. Masę przełożyć do
wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24cm). Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec ok 30-35 min w temp. 180 stopni. Upieczony biszkopt
wystudzić a następnie wyrównać i zapiąć na nim obręcz.
Składniki na mus rabarbarowo-marchewkowy:
1 łyżka masła
1kg rabarbaru
3 jabłka
200g marchewki
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego z cynamonem (można dać zwykły waniliowy i odrobinkę cynamonu)
1 łyżka miodu
4,5-5 łyżeczek żelatyny
1/4 szkl wody
Rabarbar i jabłka obrać i pokroić w kawałeczki. Marchewki zmiksować lub zetrzeć. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić rabarbar, jabłka i marchewkę. Smażyć chwilkę a następnie zasypać cukrem i miodem. Rozprażyć na miękko (trwa to ok 10-15 minut). Następnie zmiksować blenderem na gładko. Wystudzić lekko. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na chwilę. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia. Dodać do musu (najpierw dać odrobinę musu do żelatyny i wymieszać, a następnie to wmieszać do musu.Odstawić do przestudzenia. Gdy zacznie lekko gęstnieć wylać na biszkopt i wyrównać. Wstawić do lodówki.
Składniki na jogurtowo-serowa kołderkę:
400g sera wiaderkowego na serniki
200g jogurtu greckiego
80g cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
marcepanowe marcheki do dekoracji (klik)
płatki migdałów do posypania
Ser zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na chwilę. Następnie
podgrzać w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia. Dodać do masy
(najpierw dać odrobinę masy do żelatyny i wymieszać, a następnie to
wmieszać do reszty sera.
Wyłożyć na warstwę rabarbarową i schłodzić w lodówce. Posypać płatkami migdałów i udekorować np. marcepanowymi marchewkami (klik).
Smacznego :)
Smacznego :)
10 maja 2014
Pizza ze szparagami i szynka parmeńską
Sezon na szparagi trwa bardzo krótko więc trzeba z niego szybko korzystać :) dzisiaj zapraszam Was na pyszna pizzę ze szparagami w roli głównej ;) Bardzo, bardzo smaczna propozycja :) Polecam :)
Składniki na ciasto:
375g mąki pszennej najlepiej typ 00
2 łyżeczki drożdży suszonych (ok. 8g)*
1/2 łyżeczki soli
250 ml letniej wody
1 łyżka oliwy
Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić aż będzie gładkie
i elastyczne. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i
odstawić na ok. 30 min, aż podwoi swoją objętość.
*(Jeśli robimy z drożdży świeżych należy wcześniej zrobić zaczyn z 30g drożdży, odrobiny mąki i wody. Wymieszać i odstawić na 10 minut aż ruszy. )
Składniki na sos:
1 puszka pomidorów (mogą być już pokrojone)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżka oleju
sól
Wszystkie składniki wymieszać w rondelku i podgrzewać do momentu częściowego odparowania. Doprawić. i wystudzić.
ponadto:
500g szparagów zielonych
1 łyżka soku z cytryny
sól
roszponka lub rukola
200-250g mozzarelli
1 łyżka oliwy z oliwek
oliwki zielone
kilka plastrów szynki parmeńskiej*
czerwona papryka (opcjonalnie)
Zdrewniałe końce szparagów odciąć i wyrzucić, końcówki obrać. Obgotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem wrzątku ok 3-4 minuty. Odcedzić i pozostawić na sitku do całkowitego obcieknięcia. Pokroić je na mniejsze kawałki.
Wystudzone szparagi wymieszać z oliwą i starta mozarellą.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni (grzałka góra-dół)
Z ciasta uformować dwie mniejsze lub jedną dużą pizzę (przy dwóch pizzach ciasto będzie cieńsze. Jeśli wolicie grubsze należy natłuścić blaszkę z wyposażenia piekarnika i wyłóżcie ciasto. Następnie wyłożyć sos i dokładnie go rozprowadzić. Na sos przełożyć szparagi wymieszane z mozzarellą. Dodać kawałki zielone oliwki i ewentualnie paprykę czerwoną.
Wstawic do nagrzanego piekarnika i zmniejszyc od razu temperaturę do 220 stopni. Piec ok. 20 minut.
Po upieczeniu wyjąć, ułożyć poszarpane plastry szynki parmeńskiej i posypać rukolą lub roszponką.
*jeśli nie przepadacie za szynką parmeńską, lub robicie pizze dla dzieci to można do pizzy dodać klasyczną pokrojoną w plasterki szynkę. Wówczas wykładamy ją razem z innymi składnikami i pieczemy całość.
Smacznego :)
9 maja 2014
Kokosowo-fistaszkowy batonik a'la knoppers
Pyszne, mocno czekoladowe z cudowną mleczno-kokosową masą :) Moim zdaniem to takie pomieszanie rafaello z ciemnym ferrero ;) Batoniki świetnie smakują do kawy lub jako grzeszna słodka przekąska w ciągu dnia :) Jeśli wolicie klasyczne wydanie polecam ich tradycyjną wersję z orzechami laskowymi (klik).
Składniki na masę mleczno-kokosową:
1/4 szkl mleka kokosowego
1/4 szkl cukru
175g masła 82% (!)
1 szkl. mleka w proszku tłustego sypkiego
6 łyżek wiórek kokosowych
Mleko zagotować z cukrem dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać na gładko. Lekko przestudzić. Masło utrzeć do białości. Powoli dodawać pastę mleczną a na koniec wmieszać kokos.
Dokładnie utrzeć
Składniki na masę czekoladowo-fistaszkową:
160g pralin czekoladowych rozpuszczonych w kąpieli wodnej przestudzonych lekko
100g masła 82% (!)
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki orzeszków ziemnych zmielonych na pastę
100g orzeszków ziemnych posiekanych
Orzechy uprażyć na patelni. Następnie posiekać posiekać.
Masło utrzeć do białości, dodawać powoli rozpuszczone praliny oraz zmielone orzechy. Na koniec wmieszać posiekane orzechy i kakao. Dokładnie wymieszać.
ponadto:
3 szt wafli
140g czekolady mlecznej
siekane orzeszki i kokos do posypania
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Na pierwszy wafel rozsmarować masę czekoladowo-fistaszkową, przykryć drugim waflem i
rozsmarować masę mleczno-kokosową. Na wierzchu układamy ostatni blat waflowy.
Dociskamy deseczką i wstawiamy na chwilę do lodówki by stężało.
Po tym czasie kroimy na równe kwadraty i maczamy każdy z nich w
rozpuszczonej czekoladzie (delikatnie, sam wafel od strony mlecznej
masy). Wierzch posypujemy siekanymi orzeszkami i kokosem. Można również posmarować całość wafla i dopiero pokroić, ale należy to zrobić przy nie do końca stężałej masie. W przeciwnym wypadku gdy będziemy kroić mocno wystudzone wafle mogą się nam rozwarstwiać. Zdecydowanie bardziej polecam każdorazowo maczać w czekoladzie każdy z kwadracików. Smacznego :)
8 maja 2014
Likier kokosowy
Ci, którzy znają mnie troszkę lepiej wiedzą, że kocham kokos miłością absolutną ;) W czasach licealnych miałam nawet perfumy kokosowe ;). Uwielbiam ten smak i zapach i chyba nigdy mi się nie znudzi ;) Dzisiaj zapraszam Was na przepyszny likier kokosowy domowej roboty :) Błyskawiczny w przygotowaniu i pyszny :) Przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku. Polecam baaardzo :)
Składniki:
400g puszka mleczka kokosowego
3/4 puszki cukru (odmierzany puszką po mleczku)
125ml spirytusu 95%
Mleczko kokosowe podgrzać, puszkę po mleczku wypełnić do 3/4 cukrem. Wymieszać go z mleczkiem i zagotować mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia i wystudzić. Na koniec dodać spirytus i dokładnie wymieszać. Przelać do butelki i schłodzić w lodówce. Smacznego :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)