Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


3 czerwca 2013

Baton nugatowo-mleczny a'la knoppers




Pyszne wafelki na wzór znanych knoppersów :) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Żeby dobrze smakowały nie należy zamieniać orzechów laskowych na żadne inne. Masło również powinno być najwyższej jakości. Polecam Wam baaardzo :)


Składniki na masę mleczną:
1/4 szkl mleka
1/4 szkl cukru
175g masła 82% (!)
1 szkl. mleka w proszku tłustego sypkiego

Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Masło utrzeć do białości. Powoli wlewać mleko z cukrem a na koniec dodawać po łyżce mleka w proszku. Dokładnie utrzeć

Składniki na masę nugatową:
160g nutelli
100g masła 82% (!)
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki orzechów mielonych
100g orzechów laskowych ( i tylko takich !)

Orzechy uprażyć na patelni pod przykryciem. Gdy są już gotowe wysypać na ściereczkę, zawinąć tworząc coś na wzór tobołka i dokładnie je wygnieść ręką (powinny nam ładnie odejść skórki). Obrane orzechy posiekać.
Masło utrzeć do białości, dodawać powoli nutellę i kakao oraz zmielone orzechy. Na koniec wmieszać posiekane orzechy.

ponadto:
3 szt wafli
70g czekolady mlecznej
70g czekolady gorzkiej

Czekolady rozpuścić razem w kąpieli wodnej. 
Na pierwszy wafel rozsmarować masę czekoladową, przykryć drugim waflem i rozsmarować masę mleczną. Na wierzchu układamy ostatni blat waflowy. Dociskamy deseczka i wstawiamy na chwilę do lodówki by stężało.
Po tym czasie kroimy na równe kwadraty i maczamy każdy z nich w rozpuszczonej czekoladzie (delikatnie, sam wafel od strony mlecznej masy). Można również posmarować całość wafla i dopiero pokroić. Smacznego :)


 
 
 

14 komentarzy:

  1. cudnie Ci wyszły, takie domowe zawsze będą lepsze, już jakiś czas się przymierzam do nich:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ajajaj kusisz i to bardzo! :D Wyglądają wręcz identycznie jak oryginalne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. obłędnie wyglądają te batoniki:) dokładnie jak knopersy:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, moja 3-letnia córcia je uwielbia, muszę zrobić - będzie zachwycona! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie się prezentują,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. super wyglądają, ja już od dawna się do nich przymierzam

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialne, muszę kiedyś wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoja rodzina to ma raj przy Tobie ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Pozwolisz, że wykorzystam ten przepis, wygląda obłędnie, a ja jestem straszny łakomczuch

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dawno nie jadłam tych wafelków, ledwo pamiętam ich smak... Chyba czas sobie przypomnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam takie łakocie……….
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  12. Domyślam się że one miękną, ale po jakim czasie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie miały czasu zbyt długo leżeć ;)

      Usuń
  13. Mniam... ale smacznie wyglada :)az slinka cieknie :p

    OdpowiedzUsuń