Pyszne lody o delikatnie wyczuwalnym smaku krówek. Doskonale będą również smakowały po dodaniu orzechów włoskich, migdałów lub np kawy. Polecam i to baaaardzo:)
Składniki:
150g cukierków "krówek"
400g mleka tłustego
200g śmietany 30%
4 żółtka (jajka wcześniej umyć i sparzyć wrzątkiem)
wykonanie thermomix:
Do naczynia miksującego włożyć krówki i rozdrobnić 8s/obr.8 Dodać pozostałe składniki i znów zmiksować 5s/obr.8. Gotować 9min/90stopni/obr.2 Całość zmiksować 10s/obr.8
Przelać do pojemnika, wystudzić i schłodzić w lodówce przez noc. Rano przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji.
wykonanie tradycyjne:
Krówki rozdrobnić przy pomocy malaksera. W garnuszku umieścić mleko, śmietanę i żółtka i zmiksować blenderem. Dodać krówki, wymieszać i postawić na mały ogniu. Podgrzewać do uzyskania temp ok 90 stopni przez ok 9-10 minut. (uwaga nie zagotować bo się zwarzy!) Po podgrzaniu zmiksować całość jeszcze raz i wystudzić. Schłodzić w lodówce przez noc a następnie przelać do maszyny do lodów i dalej postępować wg instrukcji
Lody można też przygotować bez maszyny do lodów. W tym celu należy je umieścić w zamrażalce i zamrażać kilka godzin lub przez noc. Należy jednak pamiętać by kilkakrotnie w trakcie zamrażania je zmiksować (np. szybko wrzucając do malaksera). Zapobiega to kamienieniu lodów i tworzeniu się kryształków.
Smacznego :)
źródło: "Thermomix-Słodkie inspiracje"
Mniam, zjadłabym całą michę! :)
OdpowiedzUsuńEliza ja już je uwielbiam! I dałabym sie teraz za takie pokroić! :) Juz teraz wiem, że szybko je zrobie! :)
OdpowiedzUsuńMmmm, alez fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńWłasne krówkowe lody - super!:)
wymarzony smak :)
OdpowiedzUsuńAleż to musi być pyszne!!!
OdpowiedzUsuńEch, chcialabym miec tyle cierpliwosci, by robic wlasne lody :)
OdpowiedzUsuńNa razie popatrze sobie na twoje. A jest na co.
Te lody sa obledne... :))
OdpowiedzUsuńZgadzam się z majką - obłędne!!!
OdpowiedzUsuńPyszności! Trudno by było skończyć na jednej porcji:)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie, przepyszne to musi być ;)
OdpowiedzUsuńszczerze polecam przepis z ksiązki thermomix na lody tylko naczynie thermomixa musiscie trzymac 1h w zamrazarce lub 2h w lodowce zeby bylo zimne tak samo smietany w zamrażarce ! i normalnie dodac rozdrobnione krowki od razu jako pierwsze i postepowac zgodnie z przepisem, wychodza wtedy duzo lepsze bo mamy puszyste świeże lody bez zamrażania bo dzieki dodaniu zamrożonej śmietany mamy konsystencje lodów :)
OdpowiedzUsuń