Nikogo chyba nie trzeba przekonywać że domowe jest lepsze :) Prawdziwy
domowy makaron przygotowany z dobrej
mąki, oliwy i prawdziwych jajek zawsze będzie lepiej smakował niż ten kupny
robiony na bazie jaj w proszku lub czasem nawet bez nich....
Robienie makaronu idzie oczywiście dużo sprawniej jeśli mamy maszynkę
do jego wyrabiania. Wówczas jest równiutki i zgrabny. Brak maszynki nie
wyklucza jednak jego przygotowania w domu.... Czy nasze babcie miały takie
cuda? - nie, a makaron do niedzielnego rosołu musiał być :) Pamiętam jak mama
suszyła go na tackach porozkładanych na górze szafek kuchennych .
Dzisiaj i ja chcę Was namówić na pyszny domowy makaron - w dwóch
wersjach: klasyczny oraz szpinakowy. Przepis znaleziony w książce "Tak lubię gotować". Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki
na makaron klasyczny:
200g mąki
2 jajka (2x60g)
1 łyżka
oliwy z oliwek
wykonanie thermomix:
Wszystkie składniki umieścić w misie. Wyrobić dokładnie cisto 2min/ob.
interwał. Gotowe ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, przykryć ściereczką i
odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto bardzo dokładnie rozwałkować i
pociąć w dowolne kształty (ciasto obsypujemy mąką i składamy kilka razy na
zasadzie zawijania. Tniemy na dowolną szerokość, rozwijamy i rozwieszamy by się
nie posklejał (np. na wieszakach ubraniowych ;) Jeśli mamy maszynkę do makaronu
sprawa jest dużo łatwiejsza i makaron robi się szybciej.
Makaron gotujemy 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie. Jeśli nie
planujemy gotować od razu całości wówczas niewykorzystaną część suszymy.
wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić ręcznie lub za pomocą
mocnego miksera (końcówki z hakiem). Gotowe ciasto wyjąć na oprószoną mąką
stolnicę, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto
bardzo dokładnie rozwałkować i pociąć w dowolne kształty (ciasto obsypujemy mąką
i składamy kilka razy na zasadzie zawijania. Tniemy na dowolną szerokość,
rozwijamy i rozwieszamy by się nie posklejał (np. na wieszakach ubraniowych ;)
Jeśli mamy maszynkę do makaronu sprawa jest dużo łatwiejsza i makaron robi się
szybciej.
Makaron gotujemy 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie. Jeśli nie
planujemy gotować od razu całości wówczas niewykorzystaną część suszymy.
Składniki
na makaron zielony (szpinakowy)
300g mąki
70g szpinaku
(świeże liście umyte i osuszone)
2 jajka
(2x60g)
1 łyżka
oliwy z oliwek
wykonanie thermomix:
Mąkę i szpinak umieścić w misie. Zmiksować dokładnie 20 sek/obr.9
Dodać jajka i oliwę. Wyrobić gładkie ciasto 2 min/obr.interwał
Gotowe ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, przykryć ściereczką i
odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto bardzo dokładnie rozwałkować i
pociąć w dowolne kształty (ciasto obsypujemy mąką i składamy kilka razy na
zasadzie zawijania. Tniemy na dowolną szerokość, rozwijamy i rozwieszamy by się
nie posklejał (np. na wieszakach ubraniowych ;) Jeśli mamy maszynkę do makaronu
sprawa jest dużo łatwiejsza i makaron robi się szybciej.
Makaron gotujemy 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie. Jeśli nie
planujemy gotować od razu całości wówczas niewykorzystaną część suszymy.
wykonanie tradycyjne:
Szpinak zmiksować bardzo dokładnie z mąką malakserem. Dodać pozostałe
składniki i wyrobić gładkie ciasto.
Gotowe ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, przykryć ściereczką i
odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto bardzo dokładnie rozwałkować i
pociąć w dowolne kształty (ciasto obsypujemy mąką i składamy kilka razy na
zasadzie zawijania. Tniemy na dowolną szerokość, rozwijamy i rozwieszamy by się
nie posklejał (np. na wieszakach ubraniowych ;) Jeśli mamy maszynkę do makaronu
sprawa jest dużo łatwiejsza i makaron robi się szybciej.
Makaron gotujemy 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie. Jeśli nie
planujemy gotować od razu całości wówczas niewykorzystaną część suszymy.
Smacznego :)