Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


19 października 2011

Sos pomidorowy do pulpetów lub gołąbków





Przepyszny sos pomidorowy. Gęsty słodko - kwaśny. Idealny. Może być wykorzystywany np. do gołąbków lub pulpetów. Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie-thermomix na każdy dzień" Polecam baaardzo :)



Składniki na sos pomidorowy:

1 papryka czerwona
1 kg pomidorów (lub 850 ml puszka)
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki pieprzu, sól
1 łyżka masła
1 kostka rosołowa drobiowa


Na maśle podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Paprykę drobno pokroić. Dodać pomidory i całość dokładnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki. Gotować ok 10-15 minut. Doprawić. Na koniec jeszcze raz zmiksować na gładki sos.
Smacznego:)





2 komentarze:

  1. sos po prostu bajeczny, piękny kolor i jeszcze lepszy smak, rewelacja.

    OdpowiedzUsuń