Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


17 lipca 2012

Plundery




Słodkości na bazie ciasta francuskiego są bardzo wdzięczne w wykonaniu, ponieważ można je zrobić błyskawicznie, są bardzo efektowne i szybciutko znikają wszystkim przy tym smakując. Przepis znaleziony na blogu Mój kuchenny Świat. Polecam baaaaaardzo :)


Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego (ok. 400g)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy ugotowany w 1i3/4 szkl mleka zamiast 1/2 l.
dowolne owoce do dekoracji
odrobina ulubionej konfitury
1 roztrzepane jajko do posmarowania


Płaty ciasta rozwinąć i podzielić każdy na 12 kwadratów. W jednym z płatów dodatkowo w każdym kwadracie wyciąć koła. Ciasto posmarować jajkiem i nałożyć na wierzch każdego pełnego kwadratu ten z otworem. Lekko docisnąć i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 7-10 minut w temp. ok 200 stopni na złoto.
Budyń ugotować wg przepisu zmniejszając ilość mleka o 1/4 szkl (chyba że macie budyń który wyjdzie w miarę gęsty bez zmniejszania ilości mleka. Dawniej takie budynie były.... dzisiejsze są dużo rzadsze..).
Na upieczone wystudzone ciastka nakładać łyżką budyń. Dekorować dowolnymi owocami i konfiturą.

*z kółek które zostaną po wycięciu otworów można zrobić mniejsze - okrągłe ciasteczka z tym że znów w połowie z nich należy zrobić otwór lub przynajmniej wgłębienie ;)

Smacznego :)

 
 
 

12 komentarzy:

  1. Piękne są! Uwielbiam takie słodkosci z owocami na bazie ciasta francuskiego :) pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na piękny deser:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie proste, a takie piękne!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajne ciasteczka! strasznie mi się podobają ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. super pomysł a jaki apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  6. są absolutnie cudowne, mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam.Wyglądają wspaniale!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy bym na to nie wpadła, że tam w środku dziura jest :D pomysł świetny! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie dość, że pięknie wyglądają, to jeszcze na pewno lepiej smakują. Doskonały pomysł, na utylizację zalegającego w zamrażalniku ciasta :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy pomysł,skorzystałam,mam nadzieję,że goście będą mile zaskoczeni.
    Właśnie zmrożone ciasto francuskie,czekało w lodówce na dogodną okazję ;).
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń