Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


4 maja 2012

Sernik na zimno z malinami, galaretką i bitą śmietaną

 


Zawsze się zastanawiałam czy serniki na zimno to ciasta czy bardziej desery. Wydaje mi się że bliżej im do tego drugiego. Delikatne, lekkie, najlepiej smakują z owocami i zimą galaretką. A jeśli jeszcze całości dopełniają najlepsze owoce w rankingu mojej córci czyli maliny to już jest bajka... Zapraszam Was na pyszny letni serniczek, błyskawiczny w wykonaniu i pyszny :) Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Polecam Wam baardzo :)


Składniki: 
350g sera trzykrotnie zmielonego
1 puszka (400g) mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
1 łyżka żelatyny + 50ml gorącej wody
2 galaretki np malinowe rozpuszczone w 750 ml wrzątku
250 ml śmietany kremówki+2 łyżeczki cukru pudru
maliny lub truskawki, czereśnie albo jagody

Galaretki rozpuścić we wrzątku (750ml) i wystudzić.
Ser dokładnie zmiksować z mlekiem skondensowanym i ekstraktem. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 50 ml wody, dodać do niej kilka łyżek masy serowej i wymieszać, a następnie wlać to do reszty masy serowej. Zmiksować dokładnie (najlepiej malakserem). Tortownicę o średnicy 23 cm (lub np o innym kształcie) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wlać masę serową i wstawić do lodówki. Na wystudzony ser wyłożyć owoce leciuteńko je wciskając. Na wierzch delikatnie wlewamy tężejąca galaretkę i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Sernik wyjąć delikatnie na paterę, a ubitą kremówką udekorować wystudzony sernik.
Smacznego :)

 
 
 
 

19 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, tak apetycznie przystroiłaś ten serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. sernik na zimno jest idealnym deserem na takie majowe upały.
    piękne serce. prezentuje się bardzo wykwintnie, elegancko ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne jest to słodkie serce!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekne zdjecia jak zawsze,no to serce...mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny! Uwielbiam serniki, Twój na zimno wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  6. otagowałam Cię:)
    http://voyagedegustacje.blogspot.com/2012/05/tag-11-questions-tag-11-questions-1.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepięknie mu w serduszku, ależ urocza forma:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Eliza, piękny jest! A ja uwielbiam serniki na zimno, szczególnie w takie upały :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super forma.... :) Wygląda genialnie !

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny torcik! Taki lekki i pełny lata. Super!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny... i cudny kształt...
    Nie mogę się doczekać kiedy się dorobie nie tylko kwadratowych/okrągłych foremek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda po prostu... idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny!!! Uwielbiam takie potrawy i wypieki, które nie tylko dobrze smakują, ale i cudownie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Serniczek upieczony wczoraj i dzisiaj zjedzony.Pychotka.polecam.Dziekuje za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń