Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


22 grudnia 2012

Makowiec z jabłkami




Jeśli nie zrobiliście jeszcze makowca na Święta - jeszcze zdążycie :) Dzisiaj chcę Wam zaprezentować przepis na makowca idealnie wilgotnego o cudownej konsystencji. Dzieje się tak za przyczyną dodatku tartych jabłek. Ciekawostką jest fakt, że w makowcu nie ma ani odrobinki ciasta - nawet na jego spodzie. Przepis lata temu znaleziony tutaj (klik). Polecam baaaardzo :)


Składniki:
300g maku
100g orzechów włoskich
50g rodzynek
 5 jajek
6 łyżek kaszy manny
3/4 szkl cukru
250g margaryny
5 dużych jabłek
1 łyżeczka sody
kilka kropli olejku migdałowego lub arakowego

Składniki na lukier:
1/2 szkl cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
odrobinka mleka

do posypania:
skórka otarta z cytryny
skórka otarta z pomarańczy lub mandarynki
kandyzowane skórka cytrynowa
orzechy włoskie
płatki migdałów
 

Mak zalać wrzątkiem, przykryć i zostawić najlepiej na noc lub przynajmniej do wystudzenia. Na drugi dzień mak odsączyć na sitku. Orzechy posiekać i razem z rodzynkami zalać je wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić.
Mak zmielić dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach. Margarynę utrzeć na puch z żółtkami i cukrem. Dodać kaszę manną, sodę i aromat. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać wszystko bardzo dokładnie drewnianą łyżką.
Białka ubić ze szczyptą soli na szywną pianę. Wmieszać je na koniec do masy makowej.
Blaszkę (20x26) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto - wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut w temp. 175-180 stopni. Upieczony makowiec studzić początkowo w blaszce a następnie wyjąć i schłodzić w lodówce.

Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny. Jeśli jest zbyt gęsty można dodać odrobinkę mleka. Lukrem polać makowiec. Posypać wierzch siekanymi orzechami, płatkami migdałów, kandyzowaną skórką cytrynową  i otarymi skórkami z cytryny i mandarynki.
Smacznego :)

 
 
 
 
 

7 komentarzy:

  1. Cudny jest!
    Ja jeszcze nie zrobiłam, ale zrobię w weekend wszystkie ciacha :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały:) połączenie iście królewskie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystko, co na maku, a makowiec szczególnie ;)

    Zapraszam na konkurs z PRYMAT : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html Wystarczy podać przepis na danie świąteczne, obojętnie jakie z użyciem przypraw PRYMAT ;)

    Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  4. no świetny przepis, a ja przed chwilą chciałam zacząć lepić strucle. eh, ciężkie wybory! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) No ja strucle drożdżową makową uwielbiam :) I jeśli o mnie chodzi to chyba jednak bardziej ją lubię niż tego makowca ale z kolei makowca na jabłkach uwielbia mój mąż i dla niego nie ma lepszego makowca. Strucle miałam robić jeszcze, ale już po pieczeniu u mnie i po przygotowaniach..... mam 40 stopni i znów leżę plackiem.....masakra....

      Usuń
  5. mam pytanie, ile potrzeba wrzątku, żeby zalać mak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tyle aby przykryło. I tak się go potem odcedza

      Usuń