Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


4 lipca 2013

W-Z ze śmietaną -wersja II biszkoptowa




Uwielbiam to ciasto. Jest tak proste a jednoczenie tak pyszne... W-z już miała swój debiut na blogu (klik). Wówczas jednak ciasto było z dodatkiem tłuszczu. Dzisiejsza propozycja na spody to nic innego jak klasyczny przepis na biszkopt rzucany. Krem natomiast podpatrzony na Kwestii Smaku. Polecam baaardzo zarówno poprzedni przepis jak i dzisiejszą propozycję :)


Składniki na biszkopt:
8 jajek
70g mąki pszennej
45g mąki ziemniaczanej
4 kopiate łyżki kakao
1 szkl. cukru
szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno blachy (25x35) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 2 blaty. 
 
 
Składniki na krem:
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody 
1 litr śmietany kremówki 36%
1/3 szkl cukru
260g powideł śliwkowych
 
 
Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić na 10 minut. Po tym czasie podgrzać ją w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać. Do żelatyny dodać troszkę śmietany i wymieszać a następnie całość dodać do pozostałej śmietany. Zmiksować na gładko. Z kremu odłożyć ok 3/4 szkl do dekoracji.


Składniki na poncz:
1/2-3/4 szkl ciepłej lekko osłodzonej wody
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki rumu

W blaszce ułożyć pierwszy blat biszkoptowy. Naponczować go dokładnie i posmarować powidłami śliwkowymi. Wyrównać. Wyłożyć krem śmietanowy, wyrównać, przykryć drugim blatem, naponczować i wstawić do lodówki celem schłodzenia na ok 30 minut.


Składniki na polewę:
100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady
100ml śmietany kremówki 36%


Śmietanę i połamane czekolady umieścić w kąpieli wodnej i dokładnie rozpuścić. Wymieszać na gładko. Lekko przestudzić. Polewą polać wierzch ciasta i ponownie schłodzić. Ciasto pokroić na kwadraty, a na środku każdego z nich zrobić kleks bitej śmietany tylką dekoratorską. Smacznego :)
 
 

 
 
 

6 komentarzy:

  1. I taką wersję W-Z -ki lubię najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka boska! przebiła cukiernianą wyglądem o głowę i smakiem z całą pewnością również:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm robiłam ostatnio ale z ciasta piernikowego
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń