Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


23 lutego 2012

Jak zrobić tort Barbie - instruktaż



Do stworzenia takiego tortu niezbędne będa tylki dekoratorskie oraz oczywiście lalka Barbie :) Ja mam swoją jedną "roboczą", którą przystosowałam jako dekorację. (lalka ma odpięte nogi ;) ) Można też zrobić tort używając całej lalki ale należy pamiętać, że suknia (czyli biszkopt+masa) musi mieć długość taką jak ma lalka od pasa w dół :) Jeśli robimy tort używając całej lalki należy dokładnie zabezpieczyć jej nogi folią spożywczą, a jako formy użyć np babki z kominem. Biszkopta dzielimy na 4-5 blatów (w zależności od wielkości formy) i przekładamy masą.

W sklepach z artykułami cukierniczymi można zakupić całe zestawy do wykonania takiego tortu jednak osobiście uważam że mija się to z celem. Ja specjalnej formy nie mam - piekę go zawsze w metalowej misce zakupionej w Ikea takiej jak tu. Moja ma średnicę 20 cm. A oto jak powstawał tort Barbie:

Upieczonego i przestudzonego biszkopta przekroiłam na 4 blaty i naponczowałam.
Przełożyłam każy z nich masą, zaczynając od największego krążka, a kończąc na najmniejszym. Wierzch i boki tortu delikatnie przeciągnęłam masą w kolorze jaki będzie miała suknia.
Tułów lalki owinęłam cieniutko bawełnianą tasiemką i zawiązałam w pasie (dzięki temu masa śmietanowa lub maślana użyta do dekoracji nie "zjedzie" nam z korpusu i będzie się ładnie trzymać.
Na samej górze centralnie na środku robimy nożem lekkie nacięcie "na krzyż" i wybieramy delikatnie odrobinę ciasta. Delikatnie umieszczamy lalkę tak by ciasto stworzyło wizualnie efekt sukni balowej.
Odstawiłam do lodówki na 2-3 godziny celem schłodzenia.

Krem którym będziemy dekorować zabarwiamy na odpowiedni kolor (ja używałam barwników firmy Wilton. Uważam że to jedne z najlepszych). Część śmietany zostawiłam też w kolorze białym.
Gdy tort już jest na tyle schłodzony, że można zacząć z nim pracę przystępujemy do dekoracji. 
Najpierw tylką nr 45 robimy białe falbany (zaczynając od dołu kolejno ku górze. Dolne falbany powiny być w centralnej części sukni - największe u dołu i najkrótsze na górze przy talii). Następnie kolorową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i tylką nr 30 robimy wzorek "miejsce w miejsce", aż stworzymy całą suknię (dekorujemy dokładnie także tułów). Białą śmietaną można zrobić dekolt (tylka nr 45 ) oraz kwiatuszki na sukni (tylka nr 31) a w środek każdego z nich wsadzić dodatkowo perełkę cukierniczą. Rodzaj dekoracji ograniczony jest tylko naszą fantazją :)
Całośc ponownie odstawić do schłodzenia... I to właściwie tyle ;) Tort gotowy :)








22 komentarze:

  1. Wow piekny! Idealny dla małej księżniczki!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie żebym się czepiała albo coś, bo tort jest niesamowity, ale zrobić można TORT a nie torta...

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny! i na pewno przydatne informacje dla tych, którzy myślą, że zrobienie tego typu tortu jest trudne:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. No błagam Cię!!! Tobie???? To mi opadła jak zobaczyłam Twoje rysunki!!! Ty masz talent a ja robię tylko kolorowe kicki z bitej śmietany :)

      Usuń
  5. Tort prześliczny!! Ja chcę tort barbie zrobić chrześnicy w prezencie. Dopiero zaczynam przygodę z tego typu ozdobnymi tortami, więc zastanawiam się czy nie było problemu z upieczeniem biszkoptu w misce czy w formie do babki?? Upiecze się on normalnie jak w tortownicy? Nie ma to znaczenia, że jest taka gruba warstwa ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja właśnie piekłam w misce :) Kiedyś tez piekłam w formie babkowej z kominem. Wówczas musisz lalkę zabezpieczyć grubaśną warstwa folii aluminiowej żeby sztywno siedziała i trzymała się w tym otworze babki :) Spokojnie tez może być forma babkowa bez komina. Zasada pieczenia w takich formach różni się od zwykłych blaszek tym że piecze się je dłużej z uwagi na grubość ;)I tyle :) Sprawdzaj patyczkiem kiedy jest suchy po wkłuciu i już :) Powodzenia i trzymam kciuki :)

      Usuń
  6. proszę o przepis ,tort fantastyczny beti

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Beti możesz zrobić dowolny ulubiony :) Ja tutaj robiłam tort na bazie torta malibu: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/02/tort-malibu.html tylko zamiast alkoholu dawałam syrop kokosowy bezalkoholowy taki: http://www.syropybarmanskie.pl/syropy/kokos Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. bardzo się cieszę że zrobiłaś coś dla dzieci. Kontynuj posunięcia wtym kierunku.

    OdpowiedzUsuń
  8. Tort SUPER!!! Przymierzam się do pieczenia takiego samego - mam tylko mały problem. Miska - to zwykła, a nie jakaś żaroodporna? To jedno, a drugie - smarować ją czymś czy nie? No chyba tak, bo jak później "wyjdzie" ciasto?? Pozdrawiam Hania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miska musi być metalowa. Nie może być plastikowa ;) Ja używam takiej z IKEA metalowej o średnicy 20 cm. Miskę wcześniej należy natłuścic i wysypać kaszą manną tak jak zwykłą tortownicę :) Wówczas ciasto nie tylko ładnie odejdzie ale i nie przypali się :) Trzymam kciuki :)

      Usuń
  9. Wreszcie zrobiłam - czekoladowy. Dziecko było przeeeszczęśliwe i smakował wszystkim gościom. Dzięki za pomoc :))
    to mój wypiek: http://www.mniammniam.com/galeria.php?id=161

    Pozdrawiam Hania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę :) Ślicznie wyszło :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Pięknie :)
    Na sobotę sama muszę taki zrobić, dziękuję za instruktaż - bardzo pomocny !

    OdpowiedzUsuń
  11. piękny torcik!! jakiego przepisu na biszkopt użyłaś i w jakich proporcjach do tej miski ?? bardzo bym prosiła o odpwiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja piekłam biszkopt zarówno rzucany jak i ważony http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/02/biszkopt-wazony.html
      http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/01/biszkopt-rzucany.html
      proporcje na 5 jajek ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. Nigdy w takiej nie piekłam biszkoptu ale jeśli ma odporność temp. do 200 stopni to jak najbardziej ;)

      Usuń