Dziś chciałabym zaproponować Wam absolutnie genialne danie . Gotowe w pół godziny bardzo efektowne i przepyszne. Farsz z mozarelli i musztardy francuskiej nadaje lekko ostry smak, a zapieczony boczek na piersi kurczaka - obłędny zapach... Przepis znaleziony na blogu Filozofia Smaku. Polecam baaardzo :)
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
- 125g mozarelli
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 4 duże lub 8 mniejszych plastrów boczku
- sól, świeżo mielony pieprz
- tymianek
- rozmaryn
Piersi myjemy i osuszamy. W każdym filecie robimy kieszonkę nacinając ją wzdłuż z boku. Mozarellę kroimy w kosteczkę i mieszamy z musztardą. Tak powstałym farszem napełniamy kieszonki. Piersi opruszamy solą i pieprzem, zawijamy w plastry boczku i spinamy wykałaczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym (spinaniem do góry). Całość posypujemy tymiankiem i rozmarynem i zapiekamy ok 25-35 minut w temp. 180-200 stopni. Podajemy np z grecką sałatką :)
Smacznego :)
Super! Bardzo lubię takie roladki.Z boczkiem fantastycznie smakują.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
świetny pomysł z tym zapiekaniem ;]
OdpowiedzUsuńależ mi narobiłaś ochoty!
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
wyglądają bardzo smacznie, a do tego ta sałatka... pycha :)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
mam nadzieję że moje wyjdą równie dobrze :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z pesto zamiast musztardy, której nie miałam, zobaczymy jak wyjdą bo jeszcze się pieką pozdrawiam
OdpowiedzUsuń