Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


21 września 2012

Mini koszyczki z ciasta francuskiego z farszem z mięsa mielonego




Fantastyczna przekąska, która jednak jest na tyle sycąca, że z powodzeniem poradzi sobie jako danie główne. Farsz mięsny przygotowywałam podobnie jak do mousaki. Z podanej porcji wychodzi ok. 24 koszyczków. Pysznie to wyszło więc polecam Wam baaardzo :)


Składniki na farsz:
1/2 kg mielonego mięsa (ideałem byłoby baranie z wieprzowym )
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
spora szczypta cynamonu
papryka w proszku łagodna
oliwa
pomidory w puszce
ok 20 dkg sera żółtego
2-3 jajka (białka ubić na sztywno, a żółtka osobno)
bazylia
sól, pieprz
2-3 łyżki mąki pszennej
1 szkl. wina wytrawnego lub półwytrawnego
2-3 łyżki bułki tartej

ponadto:
2-3 opakowania ciasta francuskiego
tarty żółty ser
natka pietruszki do dekoracji



Mięso smażyć na patelni na oliwie. Gdy się podsmaży dodać przetarty czosnek, paprykę, podsmażoną cebulę i dalej smażyć. Dodać puszkę pomidorów, wino, bazylię, sól, pieprz i cynamon.

Gdy pomidory się już "wchłoną" na koniec dodać 1-2 łyżki mąki (tak żeby troszkę zgęstniało) (Jak czasem przesadzę z przyprawami to ratuję się podlewając odrobiną mleka.) Zdjąć z ognia. Dodać żółtka i szybko wymieszać, dodać ubite na sztywno białka i ok 2-3 łyżki bułki tartej i tarty ser. Dobrze wymieszać.
Ciasto francuskie pokroić w kwadraty ok 10x10 cm. Formę na muffinki natłuścić i wysypać lekko kaszą manną. Ciasto francuskie powkładać do formy wystawiając rogi ciasta na zewnątrz i wstawić do nagrzanego piekarnika. Podpiec ok 10 min w temp 200 stopni. Formę wyjąć. W każdym koszyczku zrobić wgłębienie (ciasto podczas podpiekania rośnie) i nałożyć po łyżce farszu mięsnego. Wierzch posypać tartym żółtym serem i zapiekać przez kolejne 10 minut na złoto. Podawać dowolnie z dodatkiem np. sosu beszamelowego (klik). Smacznego :)

źródło: przepis własny

 
 
 

21 komentarzy:

  1. uwielbiam ! uwielbiam dania z ciasta francuskiego - wytrawne! mniamniusie

    OdpowiedzUsuń
  2. popiłabym ciepłym barszczykiem

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam ciasta francuskiego na wytrawnie, serio. z chęcią bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie one są śliczne! Zgrabne koszyczki i na pewno pysznie smakują.Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. swietnie wyglądają takie koszyczki. takich jeszcze nie próbowałam robić:) extra!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam ciasto francuskie pod różną postacią!:) świetny pomysł z tymi koszyczkami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na imprezkę pomysł w sam raz...

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają fantastycznie, jestem pewna, że tak samo smakują. Zapisuję sobie i wykorzystam.
    Pozdrawiam Cię mocno Eliza!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super! Już zapisuję przepis do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wiec zapodalam dzisiaj, przepyszne. Dodatek cynamonu do mieska to strzal w dziesiatke. Polecam wszystkim i dziekuje za przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakowało :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  11. Witam

    Czy ten farsz mogę przygotować dzień wcześniej? Czy smakują również na zimno?
    Czy takie koszyczki można zrobić np. z farszem pieczarkowym i serem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy farsz będzie dobry. Mięsny można z powodzeniem przygotować wcześniej ale na zimno to raczej nie bardzo ;)

      Usuń
  12. a czy te jaja to na ostudzone czy ciepłe dodawac?

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam, jestem w trakcie robienia, ale mam pytanie- w składnikach farszu występuje ser żółty, a w realizacji nigdzie go nie widzę.. dodajesz do farszu czy tylko na wierzch?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawałam także do środka farszu ale nie jest to konieczne. Możesz pominąć i dać tylko na wierzch :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Zrobiłam- zapraszam do siebie: http://warmiaczka.blogspot.com/
      Wyszły pyszne! Pozdrawiam

      Usuń