Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


31 października 2013

Zupa krem z dyni III



Zupy z dyni już pojawiły się już na blogu dwukrotnie. Pierwszy przepis był  z dodatkiem białego wina (klik), drugi dyniowo-pomidorowy (klik) . Dzisiejsza propozycja jest mocno uproszczona, ale nie mniej pyszna. Z dodatkiem pysznego mleczka kokosowego. Jeśli w tym sezonie jeszcze nie jedliście zupy dyniowej to polecam Wam baaaardzo :)


Składniki:
2 ziemniaki
1 marchewka
ok. 1/4 dużej dyni (ok 1 kg miąższu )
2 łyżki masła
500ml mleczka kokosowego (klik)
ok 2 szkl wody+2 kostki drobiowe domowe (klik) lub rosół
przyprawa warzywna (klik)
sól
imbir
cynamon

Dynię obrać i pokroić w kostkę (można wcześniej chwilę podgotować ją na parze, by skórka lepiej odchodziła). Ziemniaki  i marchewkę obrać i również pokroić w kostkę. Całość wrzucić na rozgrzane masło i chwilę podsmażać. Podlać odrobiną wody i dusić ok 15 minut. Wrzucić do garnka, zalać mlekiem kokosowym, wodą (lub rosołem). Dodać przyprawy i gotować do miękkości. Całość zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku. Podawać z kleksem śmietany i grzankami. Smacznego :)





27 października 2013

Crème caramel i śliwki gotowane w czerwonym winie




Deser ten zobaczyłam na ArtKulinaria blisko dwa lata temu, jednak dopiero dziś go zrobiłam... Tak, tak... nigdy wcześniej nie jadłam crème caramel i to jest moje wielkie niedopatrzenie. Jest to klasyk wśród francuskich deserów, cudownie kremowy, delikatny i pyszny. W podstawowej wersji tylko właśnie z karmelem, ale często można spotkać wariacje na jego temat. U mnie dzisiaj wzbogacony właśnie o śliwki gotowane w czerwonym winie. Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki na karmel:
80g cukru
2 łyżki wody

Cukier wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, dodać wodę i karmelizować. Gdy już osiągnie piękny złoty kolor przelać po odrobinie na dno do 8 małych kokilek. Odstawić do zastygnięcia.


Składniki na krem:
250ml śmietany kremówki 30%
125 ml mleka
1 mała laska wanilii
50g cukru
160g żółtek (ok 8 szt dużych)

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Śmietanę podgrzać razem z mlekiem i ziarenkami wyskrobanymi z wanilii. Uważać żeby nie zagotować. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Żółtka utrzeć dokładnie z cukrem. Powinien się rozpuścić. Masę śmietanową przelać do żółtek mieszając cały czas rózgą. Gdy jest dokładnie wymieszana przelać ja do kokilek w których wcześniej zastygał karmel. Kokilki przykryć folią i wstawić do blaszki wypełnionej gorącą wodą. Powinna ona sięgać przynajmniej do połowy wysokości kremu w kokilkach ale najlepiej jak jest do pełnej jego wysokości. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 40 minut. Po tym czasie kokilki wyjąć, usunąć z każdej folię, wystudzić i wstawić do lodówki.
 

Składniki na sos śliwkowy:
200g suszonych śliwek
300ml czerwonego wytrawnego wina
50g cukru
sok i skórka z 1/2 cytryny
1 szczypta cynamonu
1 goździk


Wino, cukier, przyprawy, sok i skórkę z cytryny doprowadzić do wrzenia. Wrzucić śliwki i gotować na małym ogniu do momentu aż śliwki napęcznieją i zmiękną. Wówczas wyjąć je łyżką cedzakową, a pozostały sos gotować jeszcze chwilę do momentu aż uzyska konsystencję syropu. Wówczas zdjąć z ognia, dodać śliwki i odstawić do wystudzenia.

Creme carmel wyjmować z kokilek zanurzając je na chwilę we wrzątku. Wykładać "do góry dnem" na talerzyku, układać dowolną ilość śliwek i sosu. Smacznego :)
 

 
 

26 października 2013

Sklep Smakipoludnia24.pl


   

 
Dzisiejszy wpis chciałabym poświęcić wyjątkowemu miejscu jakim jest sklep internetowy smakipoludnia24.pl To tutaj możecie nabyć fantastyczne produkty kuchni śródziemnomorskiej.  Wszystkie produkty są najwyższej jakości i doskonale smakują. Bogata oferta sklepu sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Mnie osobiście produkty oferowane przez smakipoludnia24.pl oczarowały, więc i Was chciałabym zaprosić w to magiczne miejsce.


 


 Na szczególną uwagę zasługuje bogata oferta pesto w różnych smakach i z różnymi dodatkami.
To zdecydowanie najlepsze jakie miałam okazję do tej pory jeść.

 
 


Kolejna propozycja która zniewala smakiem - salsy do sosów.  Fenomenalnie podkreślają smak sera. Cudowny dodatek






 


Sklep posiada w swej ofercie także szeroką gamę kawy i herbaty

   


Makarony...  Są niesamowite, idealnie się gotują i cudownie smakują. W ich składzie nie znajdziecie żadnych konserwantów czy ulepszaczy. To czysty smak. Można się w nich zakochać.


  




Jeśli chcecie samodzielnie zrobić pyszny włoski makaron - także macie taką możliwość, bowiem w sklepie możecie się zaopatrzyć w różne rodzaje mąk w tym mąkę 00 i semolinę :)




Dla miłośników trufli jest też bogata oferta tego  ekskluzywnego towaru. Te cudowne owoce ziemi dostępne są zarówno świeże całe trufle jak i w postaci najprzeróżniejszych dodatków jak np. sól z truflami, sosy, masło, soki czy choćby oliwa.

 



Ocet balsamiczny z Modeny. Idealnie podkreśli smak sosów, sałatek czy marynat.
 Produkt bardzo wysokiej jakości
 
 

Oprócz produktów spożywczych w sklepie dostępne są także akcesoria przydatne przy serwowaniu pysznych dań.
 


 


 Jest także dział ze słodyczami. Znaleźć tu można cukierki, pianki, żelki, gumy do żucia,  pyszne włoskie mini-tarty w kilku smakach, dodatki dekoratorskie i cukiernicze, kakao oraz pyszne krakersy :)

 

Mnie szczególnie przypadły do gustu oliwkowe. Fenomenalnie smakowały z pesto, które również jest do nabycia w sklepie 


 


Po więcej szczegółów zapraszam na stronę smakipoludnia24.pl
Na pewno jest tam coś co się Wam spodoba :)


Koktajl jeżynowy





Najprostszy, a jednocześnie najbardziej lubiany przez moje dzieci :) Bez zbędnych dodatków - same owoce i jogurt z odrobiną cukru. Jego ilość jest uzależniona od tego jak dojrzałe mieliśmy owoce ;) Jesienią i zimą bardzo chętnie sięgam po owoce które latem chowam do zamrażalki. To właśnie dzięki nim mogę przywołać lato w deszczowe i pochmurne dni :)


 Składniki:
1l jogurtu greckiego lub domowego (klik)
1l jeżyn (mogą być mrożone)*
ok 4 łyżki cukru

 *jeżyny można wcześniej rozmrozić lub jeśli korzystamy z thermomixa to najpierw je zmiksować ok. 15 sek/obr 8, a następnie podgrzewać 3 min/temp 37st./obr.2.  Dodać jogurt i cukier i zmiksować na gładki koktajl.

Jeżyny rozmrozić i zmiksować dodać jogurt i cukier i zmiksować raz jeszcze. Podawać w wysokich szklaneczkach z listkiem mięty. Smacznego :)


 
 

24 października 2013

Czekoladowe ptysie z dyniowym kremem



Chodziły mi po głowie już od jakiegoś czasu. Ptysie w podobnym klimacie znalazłam tutaj (klik), jednak ja zdecydowałam się na swój sprawdzony przepis na ciasto,  zastępując część mąki kakao i lekko go dosładzając, a i krem zmieniłam po swojemu :) Wyszło cudownie. Mocno czekoladowe ciasto idealnie przełamane jest delikatną słodyczą kremu. Ptysie równie pysznie smakują przełożone kremem karpatkowym (klik), bitą śmietaną lub kremem truskawkowym z dodatkiem świeżych owoców. Polecam Wam baaaaaardzo :)


Składniki na ciasto:
1 szkl wody
125g margaryny
 2/3 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl kakao
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki cukru 

Margarynę i wodę zagotować. Na wrzątek wsypać mąkę i wciąż gotując na wolnym ogniu ciągle mieszać, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Następnie zdjąć z ognia, dodać cukier i zmiksować. Lekko przestudzić. Nie przerywając miksowania wbijać kolejno po jednym jajku. Utrzeć gładkie ciasto. 
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką o nr 2c lub 1M i wyciskać okrągłe ptysie (z podanych proporcji powinno wyjść ok 17-18 sztuk ptysi)
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 min w temp. 220 stopni. Wyjąć i wystudzić. Przekroić wzdłuż na pół.


Składniki na krem:
330g śmietany kremówki 30%
250g serka mascarpone
1 szkl puree z dyni (klik)
4 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Śmietanę ubić na sztywno Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Serek zmiksować krótko. Partiami dodawać puree delikatnie mieszając łyżką. Gdy już się połączy zmiksować. Żelatynę namoczyć w 1 łyżce zimnej wody i odstawić na 10 minut. Po tym czasie rozpuścić ją w kąpieli wodnej, a gdy będzie już całkowicie gładka i płynna dodać do niej łyżkę ubitej śmietany i wymieszać. Dodać całość do pozostałej śmietany i zmiksować krótko. Śmietanę połączyć z masą serowo-dyniową i zmiksować. Jeśli chcemy można dodać odrobinę cynamonu. Jeśli krem tego wymaga wstawić na chwilkę do lodówki, jeśli jest wystarczająco sztywny przełożyć go do rękawa cukierniczego i przekładać nim ptysie. Całość schłodzić w lodówce. Przed podanie wierzch każdego oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)





 
 



23 października 2013

Waniliowa panna cotta z miętową galaretką




Pyszny, prosty deser :)   Będzie smakował z każdym rodzajem galaretki - także tej domowej. Taka odchudzona panna cotta ;).  Jeśli macie chwilkę na jego przygotowanie - polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
330g śmietany kremówki 30%
170g mleka 3,2%
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3,5 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1 galaretka miętowa lub miętowo-jabłkowa

*jeśli nie chcemy by ziarenka wanilii odłożyły się z jednej strony deseru przy jego zastyganiu można je zastąpić 2 łyżeczkami ekstraktu waniliowego


Galaretkę przygotować wg przepisu (rozpuścić w 500ml gorącej wody)
Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej wody i odstawić na 10 minut. Śmietanę, mleko, cukier i ziarenka z wanilii (razem z przeciętą laską) podgrzewamy mocno. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej i gdy będzie już płynna i gładka dodać do gorącej śmietanki. Dokładnie wymieszać. Wysokie szklanki ułożyć ukośnie np. w formie na muffinki. Do każdej z 4 szklanek delikatnie wlać lekko przestudzoną masę śmietanową. Odstawić do wystygnięcia i stężenia. Gdy będzie już sztywna, szklanki ustawić na płasko i do każdej z nich wlać tężejącą już galaretkę miętową. Wstawić do lodówki do stężenia. Podawać z kleksem bitej śmietany i listkiem mięty. Smacznego :)


 
 
 
 

22 października 2013

Egipska zupa-krem z soczewicy




Cudownie pyszna i rozgrzewająca. Idealna jesienią, ale i nie tylko ;) Przepis znalazłam w aplikacji "Gotujemy". Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
200 g cebuli, przekrojonej na połówki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
350 g pomidorów z puszki
150 g czerwonej soczewicy
800 g wody
1,5 kostki bulionowej (klik)
3/4 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 szczypty goździków, mielonych
2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego


wykonanie thermomix: 
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5, kopystką
zgarnąć składniki na dno naczynia miksującego. Dodać olej, dusić 3 min/varoma/obr. 2.
Dodać pomidory, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Dodać resztę składników, gotować 20 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować 1 min/stopniowo zwiększając obroty 2-4-6-10 na gładki krem. Podawać ewentualnie z kleksem śmietany.


wykonanie tradycyjne:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć i  podsmażyć na patelni. Dodać pomidory i chwilkę zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki i gotować na średnim ogniu ok 20 minut. Następnie całość bardzo dokładnie zmiksować blenderem na gładki krem.
Podawać ewentualnie z kleksem śmietany. Smacznego :)


 
 
 
 

21 października 2013

Bacon Cheeseburger Pizza Balls czyli buchty cheeseburgerowe




Gdy zobaczyłam takie buchty na tej stronie (klik) od razu mnie zauroczyły :) Uwielbiamy buchty, ale do tej pory podawałam je w wersji na słodko. Te są o tyle inne, że z powodzeniem zastępują obiad. Bardzo smakowały całej naszej rodzince i z pewnością jeszcze nie raz sięgnę po ten przepis. Ciasto drożdżowe to publikowany już przepis na bułki na jogurcie (klik), a nadzienie pokombinowałam po swojemu. Pysznie wyszło więc polecam Wam baaaaaardzo :)


Składniki na 12 szt:
500 g mąki pszennej 
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
8 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 20-42g świeżych (w zależności od tego jak szybko chcemy by wyrosły)
200 g jogurtu (naturalnego lub greckiego)
120 ml mleka
1 jajko
60 g rozpuszczonego masła
 
ponadto: 
3-4 łyżki rozpuszczonego masła
1 jajko do posmarowania 
sezam do posypania

Składniki na nadzienie mięsne:
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki musztardy delikatesowej
sól, pieprz
słodka czerwona papryka
 
ponadto:
10 podsmażonych plastrów boczku lub salami
10 kostek żółtego sera (ok. 2x2cm)
1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
keczup
zioła prowansalskie lub suszona bazylia


Mięso wymieszać z musztardą, cebulą, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Smażyć na kilku łyżkach rozgrzanego oleju.
Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić (można użyć do tego malaksera lub maszyny do chleba - opcja wyrabianie/rośnięcie. ) Wyrobione bardzo dokładnie ciasto odstawiamy w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.(powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, a z każdej formujemy placuszek. Układamy na nim składniki nadzienia (żółty ser, cebulkę, mięso mielone, keczup i podsmażony plaster boczku i posypujemy odrobiną ziół.) Sklejamy formując zgrabną bułeczkę. Układamy w tortownicy (30cm) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na ok 30 minut. Po tym czasie polewamy kilkoma łyżkami rozpuszczonego masła, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy ok. 30 min w temp. 200 stopni. (Jeśli zbytnio będą się rumieniły przykrywamy folia aluminiową.) Podajemy z frytkami, dowolną sałatką i ulubionymi sosami. Smacznego :)