Nie sądziłam, że zrobienie domowego jogurtu jest takie proste :) Jogurt wychodzi pyszny, gęsty i delikatny. Ja robiłam w termomixie, ale z powodzeniem można go zrobić używając w tym celu zwykłego garnka. Należy tylko pamiętać, żeby przed wlaniem składników przelać go dokładnie wrzątkiem :) Przepis pochodzi z książki "Termomix - Dobre gotowanie"
Składniki:
1 l mleka 3,2% (świeże , nie UHT)
200g jogurtu naturalnego (ja użyłam avtivii)
wykonanie tradycyjne:
Mleko i jogurt wlać do garnka (wcześniej sparzonego wrzątkiem) i podgrzewać ok 10 min w temp 40 stopni. (termomix 10 min, 37 stopni, obroty 2). Po tym czasie wyłączyć i razem z garnkiem odstawić w ciepłe miejsce na 6-8 godz. Do zrobienia kolejnego jogurtu odlać 250 ml . Gotowe :)
Jogurt doskonale smakuje sam, ale można też podawać go z domową konfiturą lub np do części dodać owoce dosładzając cukrem lub miodem.
wykonanie thermomix:
Mleko i jogurt wlac do naczynia. Podgrzewać 10min/obr2/temp. 37 Pozostawić w naczyniu na 5-6 godzin w ciepłym miejscu.
Z powstałego jogurtu mozna odlać 2,5MT jako zaczyn do kolejnego jogurtu. Do pozostałego mozna dodac owoce lub spożywać jako naturalny. Smacznego :)
Jeszce nigdy nie robiłam domowego jogurtu, myślałam, że to bardziej skomplikowane, a tu takie zaskoczenie. Dziękuję pozdrawiam
OdpowiedzUsuńczęsto zajadam się jogurtami, ale sama nigdy nie próbowałam, no i wychodzi że to żadna filozofia :) pycha ten jagodowy :)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Kiedyś robiłam jogurt domowy, ale w podgrzewałam do 23 stopni. Wychodził wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńTu jest dobry przepis na hodowlę jogurtu, a jako źródło bakterii najlepiej wykorzystać dwie łyżki dowolnego, "sklepowego" jogurtu, chyba najlepiej naturalnego
OdpowiedzUsuńtzn tu: http://www.jogurt-domowy.pl/jak-zrobic-jogurt-domowy
OdpowiedzUsuń