Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


13 lutego 2012

Czekoladowe ciasto na ciemnym piwie guinness



Ciasto ekstremalnie czekoladowe o bardzo głęboko ciemnym niemalże czarnym kolorze. Zawdzięcza go dodatkowi ciemnego piwa guinness. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i mięsiste jednak nie zbite :) Przepis Nigelli z uwagami znalezionymi na blogu Moje Wypieki. Ciasto zdecydowałam się podać z warstwą kremu na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki (co miało imitować piankę na ciemnym piwie) oraz polać frużeliną owocową (klik). Polecam Wam baaardzo :)



Składniki:
250 ml ciemnego piwa guinness (lub innego ciemnego jak np. okocim porter)
250g masła
75g kakao
300g cukru
140 ml kwaśnej śmietany minimum 18%
2 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego (klik)
275g mąki pszennej
2 łyżeczki sody

W szerokim rondelku umieścić pokrojone drobno masło i piwo. Podgrzewać uważając jednak by się nie zagotowało. Zdjąć z ognia i wsypać cukier oraz przesiane (!) kakao. W osobnym naczyniu ubić kwaśną śmietanę z jajkami i ekstraktem. Wlać do mieszanki piwnej (może byc ciepła lecz nie gorąca) i wymieszać dokładnie, a następnie dodać mąkę (przesianą i wymieszaną z sodą). Wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Wlać do niej ciasto. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 45-60 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone wystudzic na kratce.


Składniki na krem:
250g serka mascarpone
200ml śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru


Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać serek i miksować jeszcze chwilę do momentu ubicia na sztywno. Kremem wyłożyć na wierzch ciasta.
Podawać dodatkowo z frużeliną owocową (klik).
Smacznego.





13 komentarzy:

  1. jesli ekstremalnie czekoladowe, to juz moja bajka, a do tego wygląda tak bajecznie, ze az sie chce sprobowac..

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie!! Jeśli tak samo smakuje, to już więcej nic do szczęścia nie jest potrzebne! Świetnie je podałaś. Cudo

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne to ciacho! Chętnie bym skubnęła kawałek, nawet spory kawałek:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się fenomenalnie.
    fajny przepis, wart zapamiętania ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Widziałam już je gdzieś, ale nigdy nie zdecydowałam się na zrobienie ;) Zapisuję ten przepis, żeby nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne i idealne dla mojego Zielonookiego czekoladoholika :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne ciasto;) Eleganckie, pyszne i czego chcieć więcej ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale ciemne wyszło :), bardzo apetyczne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  9. ekstremalnie pysznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! robiłam chleb na piwie, więc czemu nie ciasto, skoro tak kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. UWIELBIAM CIEMNE PIWO,CZEKOLADOWE CIASTO I ŚMIETANKOWY KREM-TAK WIĘC TO CUDO JEST DLA MNIE.UPIEKĘ ,ZJEM I SIĘ POCHWALĘ .

    OdpowiedzUsuń
  12. upiekłam je z tego przepisu jako tort urodzinowy dla mamy, wyszedł niesamowity ! polecam ! dosyć prosty przepis.

    OdpowiedzUsuń