Przepyszna propozycja nie tylko dla najmłodszych. Idealny sok dla chcących zdrowo rozpoczynać dzień. Zdrowy, pyszny o pięknym kolorze.... Przepis wypatrzony w książce: "Dobre gotowanie-thermomix na każdy dzień" Polecam baaaardzo :)
Składniki:
200g marchwi (obranej)
350g jabłek (obrane i pokrojone w ćwiartki)
100g banana (obranego)
150g cukru
100 ml soku z cytryny
woda (ok 1000 ml)
wykonanie thermomix:
Marchew pokroić na kawałki i rozdrobnić 7s/obr.5 Wlać 750 ml gorącej wody i gotować 7 min/temp.Varoma/obr.1
Dodać pozostałe składniki, nałożyć miarkę i przytrzymując zmiksować 1 min/obr.10
Uzupełnić gorąca woda do 1,5 litra i gotować 5 min/temp.100/obr.2
Nałożyć miarkę i przytrzymując zmiksować 30s/obr.9
Gorący sok przelać do butelek. Po wystudzeniu można przechowywać w lodówce przez tydzień.
wykonanie tradycyjne:
Marchewkę pokroić na kawałki, zmiksować blenderem i gotować we wrzątku ok 7 minut. Dodać pozostałe składniki, zmiksować raz jeszcze, dodać ok 250 ml wody i gotować 5 min. Po tym czasie zmiksować blenderem baaaardzo dokładnie. Gorący sok przelać do butelek a po wystudzeniu przechowywać w lodówce przez tydzień.
Smacznego :)
a co jutro zrobię sobie taki sok, a już się martwiłam, bo nie mam sokowirówki, ale widzę ze tutaj jest niezbędna.
OdpowiedzUsuńDziękuje :***
Oj, przywołałaś wspomnienia z dzieciństwa :) Uwielbiałam kubusia. Może czas zrobić go samemu...
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie domowe soki :) przy mojej kuracji antybiotykowej będzie jak znalazł.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia smakowe, choć ja wolę surowe soki i nie dodaję do nich cukru ani wody. Więc moja sokowirówka często w użyciu. Teraz szaleję jeszcze z dynią.
OdpowiedzUsuńAle moich niestety nie da się przechowywać - trzeba je pić na świeżo, więc Twoje soczki mają jeszcze tę zaletę, ze można je przechowywać i zawierają również miąższ.
Pyszne zestawienie.
witaminki, witaminki:)
OdpowiedzUsuńachhh
Ach,jaki on ma cudny kolor!Zdrowy, pyszny soczek:)
OdpowiedzUsuń