Robi się sam :) Mięciuteńki, aromatyczny i pyszny z jabłkową nutą :) Upieczony bez dodatku tłuszczu jest lekkim i zdowym posiłkiem. Polecam :)
1 duży kurczak
3 kwaśne jabłka
cynamon
sól
przeciśnięty czosnek
papryka słodka
przyprawa warzywna (klik)
2 małe gałązki rozmarynu
Kurczaka dobrze wyczyścić w środku i umyć. Sól, przeciśnięty czosnek,
paprykę i przyprawę warzywną wymieszać i natrzeć nimi bardzo dokładnie
kurczaka (również wewnątrz). Jabłka obrać, wyciąć gniazda i pokroić na
ćwiartki, które następnie kroimy na pół (w poprzek). Wrzucamy do
miseczki i obtaczamy w cynamonie. (ma być na każdym kawałku jabłka, ale
nie tworzyć grubej warstwy;) ) Następnie wkładamy je do środka uprzednio
przygotowanego kurczaka.
Garnek rzymski moczymy przez 15-20 minut w wodzie. Do namoczonego
wkładamy kurczaka na wierzchu układamy gałązki rozmarynu, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika
(zimnego!!!). Można również piec w naczyniu żaroodpornym.
Następnie ustawiamy temperaturę 210 stopni i pieczemy ok. 100-120 minut.
(Czas jest zależny od wielkości kurczaka). Na ostatnie 5 minut można zdjąć pokrywkę i włączyć opiekanie Smacznego :)
mniam!!!!!!
OdpowiedzUsuńZrobię! :D
OdpowiedzUsuń