Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


1 lutego 2013

Mleko, mleczko kokosowe




Mleczko kokosowe weszło na stałe do mojej kuchni już jakiś czas temu... Doskonale sprawdza się jako dodatek do zup kremów do ciast czy deserów... Uwielbiam tez kawę z jego dodatkiem... Mleczka kokosowe są dostępne bez większych problemów w większości sklepów jednak polecam spróbować zrobić je samodzielnie. Jest dużo lepsze a i cena wypada dużo korzystniej. W sklepie za 400ml trzeba zapłacić w okolicach 5 zł Cena 1 litra domowego mleczka koksowego waha się 2-4 zł w zależności od rodzaju użytych wiórków..... No jest różnica ;)
Przepis znaleziony na stronie Olga Smile. Polecam bardzo :)

Składniki:
200g wiórków kokosowych
1200 ml przegotowanej lub mineralnej wody

wykonanie tradycyjne:
Wiórki zalać przegotowaną lub mineralną wodą i odstawić na noc. Rano podgrzewać do osiągnięcia temp w okolicach 60 stopni (mocno ciepłe i parzy ;)) Następnie miksujemy całość blenderem kilka minut. Sitko wykładamy gazą lub pielucha tetrową i bardzo mocno odciskamy cały płyn do garnka. Przelewamy do buteleczki i przechowujemy w lodówce. Rozwarstwianie się płynu jest normalnym zjawiskiem. Przed użyciem należy całość wymieszać lub wstrząsnąć butelką.

wykonanie thermomix:
Do naczynia wsypać wiórki i zalać przegotowaną lub mineralną wodą i odstawić na noc. Rano podgrzewać 5 min/60 st./obr.2 Następnie miksujemy całość obr.10./40s Sitko wykładamy gazą lub pielucha tetrową i bardzo mocno odciskamy cały płyn do garnka. Przelewamy do buteleczki i przechowujemy w lodówce. Rozwarstwianie się płynu jest normalnym zjawiskiem. Przed użyciem należy całość wymieszać lub wstrząsnąć butelką.


 
 
 

7 komentarzy:

  1. Warto wiedzieć, że w prosty sposób mozna takie mleczko przygotować samodzielnie.To przedni pomysł! Aż się boję, że poczujesz się urażona, ale jakoś nie mogę pominąć faktu, iż do Twego dzisiejszego tesktu wkradły się niepoprawcne formy deklinacji rzeczownika wiórki....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Dziękuję :) Już poprawiłam :) Mam nadzieję że teraz jest ok :) I spokojnie takie rzeczy mnie nie urażają :) Walnęłam byka i trzeba poprawić ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Cieszę się, że podeszłas do krytyki z dystansem:-). Nie każdy tak potrafi. Mam silne postanowienie, by wyprodukować mleczko kokosowe w najbliższym czasie. :-) Pozdrawiam również:-)

      Usuń
  2. na pewno musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, na pewno mi się przyda;-)
    Pozdrawiam.!

    OdpowiedzUsuń