Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


2 lutego 2012

Pieczone pierogi filipińskie z kokosowym farszem



Nazwa troszkę może zmylićtych którym pierogi kojarzą się raczej z daniem obiadowym :) Dzisiejsza propozycja choć ma formę i kształt tradycyjnego pieroga, to raczej nim nie jest ;) Pierogi filipińskie robi się z kruchego ciasta wypełnionego słodziutkim kokosowym farszem. To idealna słodka przekąska lub ciasteczko - jak kto woli :) Dla miłośników kokosa - idealna :) Robiłam je już wielokrotnie, a przepis znalazłam w książce H. Szymanderskiej "Naleśniki, pierogi, krokiety" Polecam baaaardzo :)


Składniki:
2 szkl. maki pszennej
100g margaryny
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

składniki na farsz:
1 szkl. wiórek kokosowych
1/2 szkl mleka
1/2 szkl. cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka margaryny
1 żółtko
1 roztrzepane jajko do posmarowania


Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić na gładko. Ulepić kulę. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce conajmniej 2 godziny.

W rondelku zagotować mleko z cukrem. Na gotujące się wrzucić kokos i chwile pogotować. Żótko utrzeć dokładnie z miękką margaryną i mąka kukurydzianą. Dodać do gotującego się kokosu i chwilę pogotowac do zgęstnienia. Wystudzić.

Ciasto cieńko rozwałkować. Szklanką wykrawać kółka*. Na każdym ułożyć płaską łyżeczkę farszu i sklejać pierogi. Ułożyć na blaszce wyłożonej matą do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym do 250 stopni piekarniku 10-12 min do zezłocenia.
Smacznego :)

* pierogi mogą mieć dowolny kształt np mogą być wycinane kółka lub kwadraty.  Jeśli się zdarzy, że ciasta Wam troszkę zostanie, doskonale sprawdzają się w środku drobno pokrojone jabłka posypane cukrem i cynamonem).




14 komentarzy:

  1. Też je robiłam :) Bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne nadzienie. Pierożki smakowite i urocze !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi sie podobaja, a takie nadzienie to moglabym jesc lyzkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacyjnie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, ale świetne! Ten farsz kokosowy to coś dla mnie,bo uwielbiam kokos :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe, intrygujące, a z pewnością pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łał, świetne te pierożki :) A z takim nadzieniem muszą smakować pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ojej, ale fajne ;]
    super na deser i na śniadanko!

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. O ludzie!! To jest piękne i musi być pyszne!! BARDZO mi się podobają! Bardzo!
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  10. w cieście nie ma jajka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie :) W cieście nie ma jajka natomiast w farszu jest jedno żółtko.

      Usuń
  11. Wczoraj wypróbowałam przepis - TAK, pierożki SĄ pyszne! A na drugi dzień jeszcze smaczniejsze - jeżeli nie zostaną wytropione wcześniej przez łakomych domowników;) Dziękuję za post! Pozdrawiam!

    PS. Wspaniały blog i świetne fotografie!! Mmmmh...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakowały :) Dziękuję również za ciepłe słowa i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń