Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


8 kwietnia 2011

Pizza na cieńkim cieście


 

 
Przepyszne delikatne cienkie ciasto. Błyskawiczne w wykonaniu. Niezawodny przepis na udaną pizze ;)


Składniki:
600 g maki
50 g drożdży
1 łyżeczka soli
70 ml oliwy
350 ml letniej wody
2 łyżeczki bazylii
3 łyżeczki oregano


Wykonanie:
Wodę, oliwę, sól i drożdże wymieszać do momentu rozpuszczenia.
Mąkę wymieszać z bazylią i oregano najlepiej w malakserze a następnie powoli dolewać wcześniej wymieszane składniki i bardzo dobrze wyrobić. Ciasto powinno być mięciutkie ale nie klejące ;)
Ulepić kule i wstawić do lodówki (tak , tak !!! do lodówki!!!) na minimum godzinę ;) W tym czasie ciasto powinno mocno urosnąć ;)

 
Po tym czasie wyjąć , rozciągnąc na dwa duże placki lub prostokąty (takie wielkości blachy z wyposażenia piekarnika). Blachę natłuścić, wyłożyć ciasto, posmarować sosem pomidorowym a następnie starty ser + ulubione składniki. Wierzch dodatkowo spryskać oliwą z atomizera.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i upiec

 

 


14 komentarzy:

  1. Mistrzostwo świata! Jako oliwę z atomizera polecam Monini classico spray;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyszło pyszne, chyba lepsze od wszystkich które jadłam w pizzeriach, gorąco polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Bardzo się cieszę :) Bardzo :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  3. Właśnie zaczynam je robić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. dodam, że na mące bezglutenowe :D

    OdpowiedzUsuń
  5. po prostu bajka!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. na mące bezglutenowej wyszła rewelacyjnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ech, przecież oliwa, olej zabija drożdżę, nie mozna ich mieszać razem. Piekranik 250 stopni ? Ja piękę w 180 w ciągu 10 minut. Co to za pikarnik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zabija a spowalnia ;) Tylko w tym cieście tak robię, W innych zawsze zaczyn robię z mąką i wodą ewentualnie odrobinka cukru a olej dodaję na sam koniec wyrabiania ;) Temperatura jest jak najbardziej dobra, choć piekarnik mocno wysłużony ;) Mówimy o grzałce góra - dół. Jeśli piekarnik piecze zbyt mocno można zmniejszyć temp do 220 ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. a czy trzeba spriskiwać to oliwą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zawsze spryskuję, ale jak się nie spryska pewnie też wyjdzie ;)

      Usuń
  9. Właśnie wcinamy pizzę :-) Ciasto takie puszyste, sos bardzo dobry :-) Całość-pycha!!! Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Pysznie wyglądam. Dziś zabieram się do pracy. Mam nadzieję,że wyjdzie tak smakowite jak wygląda tutaj:)

    OdpowiedzUsuń