Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


22 września 2011

Ser feta w oliwie z ziołami





Jak zobaczyłam ten przepis na stronie  Domowe Gotowanie.pl to od razu wiedziałam, że po prostu muuuuszę go zrobić. I nie zawiodłam się. Jest rewelacyjny! Najlepiej smakuje z ciabattą lub ciepłym domowym chlebkiem, a taki dziś własnie miałam :) Genialna jest zarówno sama feta jak i oliwa, która nabrała pysznego smaku i aromatu. Mmmmmmmm pycha :)  Polecam i to bardzo :)


Składniki:

250g sera feta
1 czerwona papryczka pepperoni
3 ząbki czosnku
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
ok. 250 ml oliwy z oliwek


Ser pokroić starannie w kostkę. Papryczke obrać i pokroić w małe słupki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Rozmarym umyć, osuszyć, poodrywać igiełki i posiekać. W słoiku o pojemności ok 500 ml lub dwóch mniejszych układać warstwami: ser, czosnek, papryka, rozmaryn i tak kolejne warstwy do wyczerpania składników. Górę posypać ziołami prowansalskimi a całość zalać oliwą. Dokładnie zakręcić i wstawić do lodówki na co najmniej 3-4 dni
Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. Ale fantastycznie wyglądają te słoiczki wypełnione fetą i ziołami! To musi obłędnie smakować;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to jest to! Ślinka już mi cieknie. Mam jednak pytanko, jak długo to może stać w słoiku? Bo zrobiłam w podobny sposób papryki opiekane, bez skórki i zalałam oliwą. Nie wiem co dalej. Bo chciałabym zrobić tego na zimę póki sezon trwa, czy mam zapasteryzować słoiki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze sobie obiecuję zrobić takie na Boże Narodzenie pod choinkę. Może w tym roku się uda?
    Twoje wyglądają niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Miło, że nie jestem jedyną fanką fety:))
    Dobry pomysł

    OdpowiedzUsuń
  5. hmmmm jeszcze nie wytrzymał tak długo bym się zastanawiała jak długo można go przechowywać ;) a tak na serio to po tym linkiem http://www.fcmarket.pl/sezam/043838.pdf przeczytałam że feta zalana oliwą może leżakować 2-3 miesiące. Ja bym tego nie pasteryzowała ani we wrzątku ani w piekarniku. Zresztą... u nas za szybko to znika ;) i robić będę na bieżąco :) A jeśli chodzi o papryki opiekane tudzież suszone pomidory... to ja pewnie robiłabym tak : http://www.mniammniam.com/Suszone_pomidory_na_sposob_domowy-6359p.html choc czytałam że część ludzi pasteryzuje np w piekarniku :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią wypróbuję :) Bo te słoiczki wyglądają obłędnie! Jak długo można przechowywać w lodówce taką fetę zalaną oliwą?

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastycznie się prezntują te słoiczki!! Z wielką ochotą przygarnęłabym taki jeden:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Brzmi bardzo apetycznie:D a dzisiaj właśnie wykorzystałam całą fetę na pierogi..
    no cóż.. może następnym razem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Escapade Gourmande wyczytałam że feta zalana oliwą w chłodzie może leżeć 2-3 miesiące :) ale tak jak już wcześniej napisałam, u mnie jeszcze tyle nie wytrzymała :) Moze kiedyś sie uda ją np schować i nikomu nie powiedzieć że robiłam ;) Tylko jeszcze sama będę musiała "zapomnieć" o niej na te 2-3 mies :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Szukałam przepisu na ser zalany oliwą i trafiłam do Ciebie:) Zapowiada się smakowicie, a czy ze zwykłego białego twarogu można zrobić? pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze mówiąc nie robiłam. Obawiam się że mógłby się rozlecieć...

      Usuń