Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


9 stycznia 2012

Pstrąg pieczony w folii



Jeśli lubicie ryby, to chciałabym Wam dziś zaproponować pstrągi pieczone w folii. Pyszne zdrowe i dietetyczne ;)
Przepis znaleziony na tej stronie. Polecam bardzo :)


Składniki:
2 pstrągi
1 - 2 cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
masło
olej
kilka gałązek koperku lub jak wolicie pietruszki



Folię aluminiową rozłożyć na blacie. Naoliwić ją. Pstrąga dokładnie umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem zarówno zewnatrz jak i wewnątrz. Do środka wsadzić i rozetrzeć przeciśnięty wczesniej czosnek, gałązkę pietruszki i koperku oraz plastry cytryny. Na wierzchu ryby można położyć listki masła. Pstrąga zawinąć dokładnie w folię (składając zarówno górę jak i boki folii). Ułożyć na blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok 30 minut (w zależności od wielkości ryby) w temp. 200 stopni. Pod koniec pieczenia można odwinąć górę folii, naciąć skórkę i zapiec. Podawać z ćwiartkami cytryny i np. frytkami :)
Smacznego :)




17 komentarzy:

  1. Uwielbiam ryby, pstrąg jest jedną z ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tak przygotowanego pstrąga! A im mniej ma dodatków, tym lepiej... Ale mi smaka na takiego zrobiłaś...

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pstrąga :) dawno nie jadłam... pyszności

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. cudny ten pstrąg! uwielbiam ryby pieczone w folii:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pstrąg to moja ulubiona ryba więc zawsze będę się zachwycać:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pstrąga! Szczególnie z cytrynowym pieprzem wewnątrz (plus plastry cytryny w środku i na zewnątrz), też zapiekanego w 200 stopniach :) Pyycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ mi narobiłaś smaku tym pstrągiem :) od paru dni strasznie mi się chce ryby :) pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takiego pstrąga, ja czasem dodaję jeszcze rozmarynu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziś robię takiego pstrąga,co prawda małego ale pstrągaaaaaaaaaaaaaaa........

    OdpowiedzUsuń
  10. właśnie mam 2 pstrągi i wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś zrobiłam na obiadek.Wyszedł mi za mało słony i dolna skórka przykleiła mi się do folii (troszkę się naskubałam).Ale jak na pierwszy raz był super. Gorąco polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. właśnie zrobiliśmy pstrągi według podanego przepisu. Super pycha wygląda. Troche za dużo masła i pstrąg pływa w nim. Dzieciaki juz szykuja widelce.

    OdpowiedzUsuń
  13. I u mnie jest dzisiaj na obiad (właściwie kolację;)

    OdpowiedzUsuń
  14. rybka w piekarniku! czekam na efekty ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja na opinie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. trochę późno, ale jest: rybka cudowna! Delikatna i aromatyczna. Na pewno wypróbuję więcej przepisów. :)

      Usuń