Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


15 czerwca 2012

Kruche ciasto z czereśniami, budyniem i kokosową kruszonką

 

Absolutnie pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach ciasto. Czy dla amatorów kokosa i czereśni może być lepsze połączenie? Kruchuteński spód, mega kokosowy budyń, słodkie czereśnie i kokosowa chrupiąca kruszonka.... Poezja... Przepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku z moimi zmianami. Polecam baaardzo :)

Składniki na ciasto:
150g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
50g cukru
150g zimnego masła
1 jajko


Składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić najlepiej malakserem. Z ciasta ulepić kulę i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Blaszkę (23x33) natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciastem wylepić spód i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-35 min w temp. 160-170 stopni na złoto.


Składniki na budyń:
400 ml mleczka kokosowego
1,5 szkl mleka krowiego tłustego
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
2-3 łyżki wiórek kokosowych
4 łyżki cukru


Mleczko kokosowe i 1 szkl mleka krowiego wlać do rodnelka i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać kokos, budynie i cukier. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń.

Składniki na kruszonkę:
100g mąki pszennej
50g mąki krupczatki
100g wiórek kokosowych
50g cukru
125g zimnego masła


Wszystkie składniki kruszonki bardzo dobrze i szybko wyrobić palcami.

ponadto:
600-700g czereśni
cukier puder do posypania (opcjonalnie)


Na podpieczony spód wyłożyć umyte i wydrylowane czereśnie (najszybciej można je wydrylować spinaczem biurowym). Na czereśnie wyłożyć budyń kokosowy i przykryć go kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 min w temp. 170 stopni na jasnozłoty kolor. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)



 
 
 

14 komentarzy:

  1. Wspaniale się prezentuje, aż ślinka leci i to o takiej porze...
    ehhh.. i tak spać nie mogę
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, nie musiałabyś mnie długo namawiac na to ciacho,wygląda wspaniale!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbia wiosne, bo zaczyna się sezon na kruche ciasta z owocami :)
    z czereśniami jeszcze nie robiłam... pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie wygląda! Musi pysznie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie wygląda! Och porwałabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A wiesz, ze ja chyba nigdy kokosa i czeresni nie laczylam? Trzeba bedzie nadrobic, i to koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham czereśnie! Po ten przepis na pewno tu wrócę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak gdzieś widzę kokos to już uwielbiam :) wspaniałe ciasto

    OdpowiedzUsuń
  9. piekne fotki! uwielbiam czeresnie i zawsze zal mi je wkomponowac w ciasto ;-)) dlatego pogladam i powzdycham sobie u Ciebie patrzac na to piekne ciasto i kruszonke...

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapraszam do udziału w akcji w czereśniowym raju :D

    OdpowiedzUsuń
  11. piękne, mam dużo czereśni zamrożonych, czy muszę wcześniej rozmrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie trzeba :) Można dać od razu takie zamrożone. Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Mam dużo czereśni, więc jutro zrobię :)

    OdpowiedzUsuń