Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


6 kwietnia 2013

Łabędzie z ciasta ptysiowego-parzonego




Karpatkę chyba każdy zna... Lubicie ją? Dzisiejsza propozycja, to dokładnie to samo ciasto, a jedynie forma podania inna - taka chyba bardziej elegancka :) Łabędzie przygotowałam według przepisu na karpatkę (klik), który już od jakiegoś czasu jest na blogu. Polecam Wam baaardzo :) 


Składniki na ciasto:
1 szkl wody
125g margaryny
1 szkl. mąki pszennej
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia*

*proszek do pieczenia nie jest konieczny - szczerze mówiąc ja go nigdy nie dodaję, nie warunkuje on bowiem wyrośnięcia ciasta a jedynie sprawia że ciasto jest bardziej miękkie i pulchniejsze. Wybór formy pozostawiam Wam :)

Margarynę i wodę zagotować. Na wrzątek wsypać mąkę i wciąż gotując na wolnym ogniu ciągle mieszać aż masa stanie się gładka i lśniąca. Chwilę pogotować, a następnie zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie nie przerywając miksowania wbijać kolejno po jednym jajku. Utrzeć gładkie ciasto. 
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką o nr 2c i wyciskać grubsze korpusy  o długości ok. 7 cm (12 sztuk). Tylką okrągłą o numerze 12 wycisnąć szyje łabędzi (wyciskamy coś na kształt "2"  w ilości takiej samej jak ilość korpusów).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. ok  210-220 stopni. (Szyje łabędzi mogą się szybciej zarumienić więc można je wyjąć ok. 5 minut wcześniej a korpusy nadal dopiekać). Wyjąć i wystudzić


Składniki na krem:
500 ml mleka
3 żółtka
150g cukru (3/4 szkl)
3 łyżki mąki pszennej (płaskiej)
3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskiej)
1-2 łyżki likieru advocat
300g masła

Z mleka odlać 1 szkl, a resztę zagotować z cukrem. W osobnym naczyniu zmiksować wcześniej odlaną 1 szkl mleka z żółtkami i mąkami. Dobrze zmiksowane wlać na gotujące się mleko i ugotować gęsty budyń. Przykryć woreczkiem foliowym i odstawić do wystygnięcia.
Masło dokładnie utrzeć i dodawać do niego powoli wystudzony budyń i likier. Całośc zmiksować na gładki krem.

Wystudzone korpusy przeciąc wzdłuż. Górną część przeciąć na dwie części (to będa skrzydła łabędzia). Do worka cukierniczego z tylką o numerze 2c nałożyć krem i ponakładać do korpusów. Na końcu każdego umocować szyję łabędzia, wierzch przykryć wbijając skrzydła. Całość oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

 
 
 

4 komentarze:

  1. Niesamowicie urocze łabędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz je zrobilam rok temu na córeczki urodziny.
    Wyszly bardzo bardzo smaczne:) polecilam wielu osobom i zrobilam do tej pory kilka razy wiecej.
    Za kilka dni kolejne urodziny i... kolejny raz je zrobie.
    Dziekuje za przepis.
    Pozdrowienia z Madrytu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się niezmiernie :) Najlepsze życzenia dla córci :) Pozdrawiam :)

      Usuń