Przepis na te kluski dostałam od mojej mamy, a ta z kolei ma go od mojej chrzestnej pochodzącej z Mysłowic :) Kluski są idealne. Mięciuteńkie takie jak być powinny. Ja podaję je z reguły z gulaszem jako dodatek do obiadu lub same z dobrze wysmażonym boczkiem :) Polecam baaardzo :)
Składniki:
- ok 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- sól
Ugotowane ziemniaki przecisnąć jeszcze ciepłe przez praskę. Dać je do miski i wyrównać. Wybrać dokładnie 1/3, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać 1 jajko, szczyptę soli i dobrze wyrobić. W rękach lepić kulki, lekko je spłaszczyć, a w środku każdej zrobić palcem małe wgłębienie. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3 minuty od wypłynięcia.
Smacznego :)
a ja wole kluski ciemne-zamiast jaka wcieram 1-2 ziemniakow:)
OdpowiedzUsuńBardzo je lubimy :))
OdpowiedzUsuńJa znałam proporcję z 1/4 mąki. Ciekawa jestem różnicy. Pozdrawiam, Joaśka
OdpowiedzUsuńBardzo lubię te kluseczki :) Twoje są bardzo kształtne :)
OdpowiedzUsuńMy też je lubimy z gulaszem mmm są przepyszne i szybko się je robi :-)
OdpowiedzUsuńJakie idealne :) też robiłam z tego przepisu kiedyś i udały się;)
OdpowiedzUsuńnajlepsze są z gulaszem... są pyszne
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ....
OdpowiedzUsuńSchokolade ale wcierasz surowe ziemniaki?
OdpowiedzUsuńJoaśka tez jetem ciekawa jak smakowałoby z proporcjami na 1/4...ale wtedy chyba ze 2 jajka trzeba dać żeby się nie rozwaliło w gotowaniu?
Dziękuję Wam wszystkim i pozdrawiam :)
Kluseczki pierwsza klasa! Moja córcia je uwielbia, mąż też. Ja wybieram właśnie 1/4, nic się nie rozwala, są przepyszne:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
jak kluski to i rolada i modra kapusta! :D pozdrowienia ze śląska!
OdpowiedzUsuńPrzydalby sie teraz do tych kluskow slaskich dobry przepis na gulasz, bardzo prosze i czekam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kluski śląskie. Moja rodzinka to kluskożercy. Jemy je praktycznie w każda niedzielę na obiadek :)
OdpowiedzUsuńJa do klusek robię pyszną roladkę i kapustkę białą i czerwoną. Po przepisy zapraszam na moją stronę: http://moja-ksiazka-kucharska.blogspot.com/2012/06/kluski-slaskie.html
Pozdrawiam serdecznie
Marzena