Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


18 grudnia 2012

Puszysty piernik marmurkowy




Dzisiaj zapraszam Was na przepyszny puszysty piernik  Nie jest to rodzaj tradycyjnego piernika jak np ten z powidłami (klik). To raczej coś w rodzaju takiej szybkiej babki piernikowej ale nam bardzo smakowało. Dzieci tez bardzo chętnie po niego sięgały. Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki "Thermomix - Dobre gotowanie". Polecam baaardzo :)


Składniki:
130g masła
100g cukru pudru
350g mąki
40g przyprawy do piernika
4 jajka
150g miodu
150g syropu owocowego (np. malinowego)
1 czubata łyżeczka sody
50g orzechów włoskich


wykonanie thermomix:
Tortownicę z kominem o śr. 27 cm, lub keksówkę 12x33 natłuścić i wysypać kaszą manną. 
Do naczynia miksującego wrzucić orzechy i zmielić 10s/obr.4. Wysypać do miseczki.
Do naczynia włożyć cukier, masło, jajka i ucierać przy pomocy motylka 2 min obr.4 (jeśli używamy cukru kryształu mielimy go wcześniej 30s.obr.9)
Zdjąć motylek, dodać przyprawy i mąkę - wymieszać 2 min/obr.6 Ciasto dokładnie wyjąć. Do naczynia wlać miód, syrop owocowy i podgrzewać 2 min/90 st/obr.1 Po podgrzaniu dodać ciasto i miksować 20s/obr.5 Łyżeczkę sody rozpuścić w 1/2 MT zimnej wody i dodać do orzechów. Wymieszać a następnie dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać kopystką (!) UWAGA: po dodaniu sody nie uruchamiamy thermomixa gdyż ciasto straci zdolność wyrastania tylko mieszamy  kopystką. Ciasto przelać do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50-55 minut w temp 180 stopni do tzw suchego patyczka. Gotowe ciasto polać polewą i posypać siekanymi orzechami

wykonanie tradycyjne:
Tortownicę z kominem o śr. 27 cm, lub keksówkę 12x33 natłuścić i wysypać kaszą manną. 
Cukier puder, masło i jajka utrzeć bardzo dokładnie mikserem na najwyższych obrotach ok. 2 min., następnie dodać przyprawę i mąkę i miksować kolejne 2 minuty. Miód i syrop dokładnie zagrzać w rondelku do momentu rozpuszczenia. Wymieszać dokładnie a następnie dodając powoli do ciasta miksować do momentu gdy wszystkie składniki bardzo dobrze się połączą. Orzechy drobniutko posiekać i dać do małej miseczki. Sodę rozpuścić w 50 ml zimniej wody i wlać do orzechów - wymieszać. Następnie dodać do ciasta i bardzo delikatnie (!) łyżką drewnianą zamieszać kilka razy. Absolutnie nie uruchamiać już miksera. Ciasto przelać do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50-55 minut w temp 180 stopni do tzw suchego patyczka. Gotowe ciasto polać polewą i posypać siekanymi orzechami


Składniki na polewę czekoladową:
3 łyżki wrzątku
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
100g masła lub margaryny

ponadto:
siekane orzechy włoskie do posypania


Do rondelka wlać wrzątek, dodać cukier i rozpuścić, następnie dodać masło lub margarynę i mieszać rózgą do momentu rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i dodać przesiane kakao cały czas mieszając dokładnie rózgą. Wymieszać na gładko. Polewą polać przestudzony piernik i posypać siekanymi orzechami
Smacznego :)



 
 

3 komentarze:

  1. ale ładnie wyszedł, ślicznie kolorki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda! Kuszący!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie się prezentuje. Pyszny piernik:)

    OdpowiedzUsuń