Jeśli jesteście amatorami ciasta malinowa chmurka ten deser powinien Wam przypaść do gustu. Kruchy spód, warstwa malinowej galaretki z owocami i delikatny krem śmietanowy z bezami. Z podanych składników wyjdzie Wam 8 większych lub 6 mniejszych porcji. Polecam bardzo :)
Składniki na spód
- 200g ciasteczek digestive
- 1-2 łyżki masła
Ciasteczka zmielić w malakserze. Dodać masło i miksować jeszcze chwilę. Masa powinna leciutko się kleić ale nie być zbita jak ciasto. Bardziej przypominać mokry piasek :)
Poprzekładać do pucharków, wyrównać i lekko docisnąć.
Składniki na warstwę malinową:
- 500g malin
- 2 galaretki malinowe
- 700ml wrzątku
Galaretki rozpuścić we wrzątku. Wystudzić. Wymieszać z
malinami. Dobrze tężejącą wlać do pucharków. Odstawić do całkowitego stężenia.
Składniki na warstwę śmietanową:
- 500ml śmietany kremówki 36%
- 250g serka mascarpone
- ½ łyżki cukru pudru
ponadto:
- 2 garści małych bezików