Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


4 kwietnia 2013

Gofry




Czy Wam też gofry zmieszczą się zawsze ? To taki trochę deser, a trochę przekąska :) Moje dzieci je uwielbiają, ale przyznam się, że nie tylko one za nimi przepadają :) Ostatnio moja stara gofrownica odmówiła mi posłuszeństwa i zdecydowaliśmy się na na zakup nowej. Miałam do wyboru dwie ale na facebooku (klik) większość z Was poleciła mi tą o większej mocy i w tym miejscu jeszcze raz Wam za to bardzo serdecznie dziękuję. Gofry faktycznie błyskawicznie się pieką, wychodzą chrupiące i pyszne.  Przepis pochodzi z instrukcji załączonej przez producenta mojej gofrownicy. Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
4 jajka
30g (ok. 2 łyżki) cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego 
szczypta soli
400 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
150g masła rozpuszczonego
500g maki pszennej
20g  (ok. 2 łyżeczki) proszku do pieczenia


Jajka dokładnie utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Odstawić na chwilkę by ciasto odpoczęło (ma mieć konsystencję gęstej śmietany) W razie konieczności dolać odrobinę mleka. Gofry smażyć na rozgrzanej gofrownicy i podawać od razu z ulubionymi dodatkami (u mnie bita śmietana i konfitura malinowa (klik). 
Smacznego :)

 
 
 

9 komentarzy:

  1. ale bym zjadła takiego goferka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chyba też zawsze znajdę miejsce na gofra, ze śmietaną i dżemem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, ja też bym chętnie takiego schrupała

    OdpowiedzUsuń
  4. a mnie zainteresowalo to urzadzenie do bitej smietany na zdjeciu? pod jaka nazwa szukac w necie? sprawdza sie w kuchni czy gra niewarta swieczki bo wiecej mycia niz to warte i lepiej tradycyjnie mikserem ubic kremowke? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można je znaleźć choćby tutaj
      http://allegro.pl/listing.php/search?string=syfon+do+%C5%9Bmietany&category=0&sg=0
      mycia nie ma prawie wcale. Syfon o pojemności 500ml wystarcza na 250 ml śmietany (ona rośnie więc potrzebuje 2x więcej miejsca). Do jej zrobienia potrzebujemy 1 naboju. Ja to mam od niedawna ;) Śmietana w tym utrzymuje świeżość do 14 dni i jest błyskawicznie :) Dawniej zawsze ubijałam teraz mam alternatywe ;)

      Usuń
    2. dzięki za odpowiedź :)

      Usuń
  5. Bardzo smaczne gofry. Dawno nie jadłam.
    Mnie gofry kojarzą się z wakacjami, najczęsciej w górach:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi brakuje w szwecji gofrów , nie ma takich tutaj …….a szkoda
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń